Rendhagyó módon ünneplik Csíkban a Magyar Költészet Napját

Tizenegy magyar vers hangzik el április 11-én, a Magyar Költészet Napján Csíkszeredában. A költeményeket a helyi társulat tagjai mondják el a Csíki Játékszín lépcsőin.

Ezt követően, este 7-től a 25 éves jubileumát ünneplő Közép-Európa Táncszínház HORDA című előadása tekinthető meg szintén a Csíki Játékszínben. Kun Attila művészeti vezetőnek ez az első közös munkája a társulattal.

A Horda az egyetlen egész estés táncelőadás, amely Lajkó Félix zenéjére készült. A zeneszerző nyolc zenei tételére épül, melyek más-más ihletettséggel mesélnek rólunk, a kenyérharcról, a bizalom megszületéséről, a pillangó röptéről, a természettől eltávolodott egyén lemoshatatlan városi mocskáról, a hatalom extatikus gyönyöréről, a haragról, a pusztító és tehetetlen dühről, a megértésről, az elfogadásról, a családról, a közösségről.

 A hegedűművész muzsikája ösztöni kapocs a természettel és a természetben élő egyénnel. Zenéjéből árad a kultúra, de nem a színpadokon vagy a kiállítótermekben megjelenő kultúra, hanem az ember - a Kárpát-medencében élő ember - kultúrája.

 A címben szereplő „horda” szó többféleképpen értelmezhető. Egyrészt azon emberek kis közössége, akik az élet élhetőségéért csoportokat alakítanak ki, másrészt az a pusztító emberhorda, akik valamilyen megfogalmazhatatlan késztetést követve lerombolják saját életterüket.

 Előadók: Jakab Zsanett, Frigy Ádám, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn (Fülöp Viktor ösztöndíjas), Kovács Péter, Mádi László, Palcsó Nóra, Ivanov Gábor

Kapcsolódók

Kimaradt?