Sepsiszentgyörgy: díjátadó és koncert a Magyar Kultúra Napján

Díjkiosztóval és lemezbemutató koncerttel ünnepelték Sepsiszentgyörgyön a Magyar Kultúra Napját. A Kovászna megye tanácsa és művelődési központja által alapított Háromszék Kultúrájáért díjat idén Gazda József kapta. A háromszéki művelődési intézmények javaslata alapján idén a kovásznai író, művészettörténész, publicista több évtizedes munkájáért vehette át az ezer euróval is járó díjat.

Méltatásában Bogdán László író rámutatott, hogy Gazda József egy intézmény munkáját végezte magánemberként, amikor a magyarság kultúrájának megőrzését és ápolását célzó munkája során megfordult számos közel-keleti, dél-amerikai országban és Észak-Amerika kontinensén is, több ezer emberrel készített interjúban meséltette el a magyarság 20. századi történelmét. Munkásságáról tucatnyi kötet tanúskodik.

„Gazda József az oral history műfajában alkot: könyveiben a túlélők vallanak arról, hogy hogyan is lehetett megmaradni ebben az elmúlt, borzalmas évszázadban. Gazda József egyik hatalmas vállalkozása, hogy nem retusálja a vallomástevőket, hanem számtalan nézőpontot mutat, javarészt diktatúrákról” – fogalmazott Bogdán László.

„Ez a nép a lelkében hordja a tehetséget, az alkotó erőt, ez a nép művészeket ad a nemzetnek, hősöket, tudósokat ad a világnak. Nekem az adatott meg, hogy ezt a folyamatot én érdeklődéssel tudjam követni, és erőm szerint könyvekben megörökíteni” – fogalmazott Gazda József.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke köszöntőjében kiemelte: „A kultúra nyilván akkor élő, ha a művelődésre folyamatos igény van. Én azt hiszem, hogy mi itt Székelyföldön igen szerencsések vagyunk, mert itt a magyar szó természetes, a magyar kultúrának van létjogosultsága. Sokszor hallom azt, és őszintén örülök neki, hogy más megyékben némi irigységgel mondogatják, hogy Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön nagyon gazdag kulturális kínálat van. És ez azért tölt el büszkeséggel és örömmel, mert az egységes magyar kultúrán belül igen fontos a helyi értékeknek a jelenléte, ezeknek a mi művészeink általi megjelenítése. Mi a helyi muzsikusaink alkotta zenét tesszük hozzá az egyetemes magyar kultúrához”– zárta beszédét a tanácselnök.

A magyar kultúranapi sepsiszentgyörgyi ünnepségen Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kifejtette: „Fontos, hogy mi magyarok a jövőben is erős, kultúránkra és hagyományainkra büszke, összetartó nemzet maradjunk, aki megóvja, gazdagítja és tovább örökíti a következő generációknak mindazt, ami a Magyar Kultúra Napjának legfőbb üzenete, a magyar alkotmányosság alapköve, a himnusz első sora: Isten, áldd meg a magyart!”

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színházban lezajlott ünnepségen fergeteges lemezbemutató koncertet adott az Evilági együttes. A tizenöt sepsiszentgyörgyi, vagy a városhoz kötődő nagyszerű zenész ízelítőt adott első két albumából (Evilági és Dalóka), majd előadták a tavalyi év végén megjelent Kincs című albumuk dalait. Orbán Ferenc zenekarvezető elmesélte: egy évvel ezelőtt álmodta meg ezt a koncertet, és ennek megvalósulása jó példa arra, hogy hinni kell az álmokban, és kincseink is karnyújtásnyira vannak, csak észre kell venni azokat. A Kincs nevű lemezen a családról, szülőföld szeretetéről, a távolban élés, majd hazatérés gondolatáról, a helyi kincsek őrzéséről, az Istenhitről, a gyermeki lélek tisztaságáról, az anyanyelv iránti szeretetről szólnak a dalok.

A korong létrehozásánál tizenöt sepsiszentgyörgyi művész működött közre. Orbán Ferenc mellett Babos Szélyes Margit, Érsek Csaba, Kátai Judit, Pakot István és Tasi Nóra énekel, Pálffy Tibor verset mond, továbbá Éltes Áron – tenorszaxofon, Ferencz Áron - dobok, ütőhangszerek, Gábor Szabolcs – szopránszaxofon, Gáspár Csaba – hegedű, Gyergyai Szabolcs – basszusgitár, Lázár Zsombor – cselló, Lőfi Gellért – zongora, harmonika, ének, Tinca Teddy – elektromos gitáron működik közre. Az új Evilági lemez 900 példányban jelent meg, az evilagi.hu honlapon meg is lehet vásárolni.

Kimaradt?