Egyedülálló Verdi-megemlékezésre készül a Kolozsvári Magyar Opera

Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulójára olyan előadás-trilógiával rukkol elő a Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház, amilyent Romániában még nem láthatott a közönség. December 6-a és 8-a között Verdi Schiller-szövegre írt operáit tárják a nézők elé.

Sokat töprengtek azon, hogyan ünnepeljék meg az évfordulót, milyen újdonsággal lepjék meg a közönséget, hiszen Kolozsváron 165 éve játszanak Verdit, mondta Szép Gyula igazgató, aki Selmeczi György ötletét elfogadva – karöltve a budapesti testvérintézménnyel – három olyan előadás mellett döntött, amelyet még nem játszottak Romániában.

Selmeczi György művészeti vezető és karmester kiemelte, nem Verdi fiatalkori alkotásairól, hanem valódi remekművekről van szó, amelyek akkor születtek, amikor a zeneszerző már az európai operakultúra ünnepelt sztárja volt. Hangsúlyozta azt is, egységes vizuális koncepció jellemzi majd a három előadást, a Szent Johannát, A haramiákat és a Luisa Millert.

Zakariás Zalán, a Szent Johanna rendezője elmondta, ő maga tíz éve már dolgozott operában, de első ízben rendezhet is. Benyomásait megosztva arról beszélt, a zene drámai ereje erős hatással van rá, sugallatait képileg is ki tudja bontani, elsősorban a megérzéseire hagyatkozva. Göttinger Pál, A haramiák rendezője szintén első alkalommal vett részt ilyen jellegű munkában, és megelégedéssel konstatálhatta: „ez egy csúcsműfaj”. Számára a munkán túl a legfontosabb az új emberekkel való találkozás volt, fejtette ki. Szőcs Artúr, a Luisa Miller rendezője az általa feldolgozott történetben azt találta meg, mint fogalmazott, amit ő maga is hajszol az életben: a halál és a szerelem témáját. Elárulta azt is, Kolonits Klára szereplése időnként annyira magával ragadta, hogy csipkednie kellett magát, mert különben nézővé vált volna, kiesett volna rendezői szerepéből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?