Januártól indul útjára a Kallós-féle népzenei képzés

Példaértékű népzene-képzést indít Kolozsváron a Kallós Zoltán Alapítvány, karöltve a helyszínt biztosító Evangélikus-Lutheránus Egyházzal. Jelentkezni máris lehet, az oktatás január közepén kezdődik.

Jelen pillanatban sokat lehet tudni, de sok még a megválaszolatlan kérdés is a kolozsvári Párizs utcai népzenei képzés kapcsán, derült ki az alapítvány és az egyház közös sajtótájékoztatóján. Szép Gyula, az alapítvány alelnöke, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta, első lépésként hagyományos hangszereken – hegedűn, háromhúros brácsán és nagybőgőn – lehet majd tanulni, de a népdaléneklésre is jelentkezhet bárki, aki betöltötte tízedik életévét, és kedvet kapott a hagyományos népzenére. Felső korhatár nincs, és a jelentkezőktől függ, hogy milyen hangszer oktatását szorgalmazzák a továbbiakban.

Adorjáni Dezső Zoltán püspök kijelentette, adott esetben további infrastrukturális támogatást biztosíthatnak majd az alapítványnak, hiszen az népi kultúra művelése fontos misszió az egyház számára is.

Jelentkezni december 20-ig lehet a kallosalapitvany@kallos.org.ro e-mail címen, illetve a 0264-262623 telefonszámon. Igény esetén több csoport indul, kezdők, haladók egyaránt igényelhetnek képzést, amely egyébként január 15-én indul útjára, és havi 60 lejes összeg fejében heti 7-8 órás oktatási időt jelent.

Kimaradt?