Díjátadás és koncert a Studium Alapítvány születésnapján

Hétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 15-ik évfordulóját Marosvásárhelyen a Studium Alapítvány, amely szerdán este díjátadással és jótékonysági Budapest Bár koncerttel kezdte a sorozatot.

A Budapest Bár együttes tagjait fogadták és kalauzolták kedden és szerdán Marosvásárhely látnivalói között a Studium Alapítvány munkatársai és barátai. Szerdán este a Kultúrpalota nagytermében, mielőtt színpadra lépett volna az együttes, Béres András professzor átvette az alapítványtól a Miskolczy Dezső Emlékplakettet és Díjat.

Ahogy Vass Levente, a kuratórium alelnöke a maszol.ro érdeklődésére elmondta, a Miskolczy Dezső egykori egyetemalapító professzor emlékére alapított díj a Studium Alapítvány legmagasabb kitüntetése, amit több neves marosvásárhelyi személyiség megkapott már. Az elsőt Csőgör Lajosnak post mortem ítélte a kuratórium, utána Kovács Levente rendező vette át, majd Jakab István, a Clinilab vezetője, aki több mint 15 éve támogatja az alapítványt. Díjazták többek közt Lovadi Katalint, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség első női elnökét, aki két és fél éven keresztül, egy nehéz periódusban vezette a magyar diákszövetséget.  „Örömömre szolgál, hogy az az ember, aki Jung professzorral közösen bábáskodott az alapítvány létrejötténél: Béres András professzor vette át a díjat” – fogalmazott az alelnök.

A díjátadást a Budapest Bár együttes fellépése követte. A nézőteret zsúfolásig megtöltő közönségnek igencsak tetszett az előadás, amely jótékonysági jellegénél fogva több mint 30 ezer lejt hozott a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Református Kollégium javára. Érdeklődésünkre Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója elmondta, a pénzből a laboratóriumokat akarják minőségi eszközökkel ellátni.

Az évfordulóra szervezett ünnepi hét nyitórendezvényét a 8-ik Egészségügyi Menedzserképző Konferenciával folytatják, amelynek mottója: Őszintén egy jobb egészségügyi ellátásért. Vass Levente a maszol.ro-nak elmondta, a csütörtök reggel kezdődő konferencián száz résztvevőre számítanak, illetve a romániai magyar egészségügyi vezetés legjavára. „Az RMDSZ öt minisztere, vagy miniszteri rangú politikusa is itt lesz egy kivételével, akik az elmúlt húsz évben hosszabb-rövidebb ideig az egészségügyi minisztérium élén tevékenykedtek: Cseke Attila, Ritl László, Hajdu Gábor és Székely Ervin” – fogalmazott Vass.

A megnyitón Szabó Béla professzor, a MOGYE magyar karának vezetője, Cseke Attila parlamenti képviselő és Vass Levente, a Studium Alapítvány alelnöke köszönti a résztvevőket, akik a fogorvosi, gyógyszerészeti, egészségügyi szolgáltatások, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése témakörökben értekeznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?