Az orvosok lakásgondját orvosolják Háromszéken

Orvosi lakások alapkövét tették le Sepsiszentgyörgyön, amelyek megépítését is megkezdik hamarosan a Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház udvarán. Az eseményen a helyi önkormányzati vezetők mellett részt vett Németh Zsolt külügyi államtitkár és Répás Zsuzsa nemzetpolitikai helyettes államtitkár, illetve jelen volt Kató Béla erdélyi református püspök, a Stúdium Alapítvány munkatársai, orvosok, támogatók, meghívottak, újságírók.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta ünnepi beszédében, hogy ilyen építkezésre Háromszéken eddig még nem volt példa. A vállalkozás mellé jó ötletekre és főleg összefogásra van szükség – mondta. Miután a szükséges feltételek adottak – beleértve a politikaiakat is – elkezdődhet az építkezés, mutatott rá a tanácselnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Kovászna megyei kórház azóta mozdult ki a holtpontról, akkor kezdődött el a rehabilitációja, amikor az RMDSZ kormányon volt. A szervezők meghívták Kelemen Hunort, az RMDSZ szövetségi elnökét is, akinek épp abban az órában volt fontos teendője Bularestben, ezért nem lehetett jelen az alapkpletételnél. „Ebben a munkában mindenki szerepet vállalt, aki tehette” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Németh Zsolt két fontos momentumot említett, ami ugyanazon a napon történik Sepsiszentgyörgyön: az orvosi lakások alapkőletételét, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mezőgazdasági és erdőgazdálkodási karának sepsiszentgyörgyi létrehozását. „Spsiszentgyörgy versenyben van Székelyföld fővárosa címéért. Eddig is fejlődés jellemezte, bízunk benne, hogy még látványosabban fog fejlődni a továbbiakban” – mutatott rá Magyarország külügyi államtitkára.

A politikus Erőss Zsoltot említette, akiért nem olyan rég aggódott a magyar közösség, illetve Török Zsoltot, akiért szintén drukkoltunk. Mint mondta, valamennyiüknek első eredménye az alaptáborba való eljutás. „Mi most elértük az alaptábort ezzel az alapkőletétellel, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszak feladatai is még nagyobb erőfeszítéseket igényel” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy elérkezett az ideje, hogy az oktatásban és az egészségügyben konkrét eredményeket sikerüljön felmutatni.

"Komoly problémát jelent országaink számára, hogy a legkiválóbb koponyáink elmennek. Agyelszívásnak vagyunk az elszenvedői" - jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette, Magyarország ennek a megállításában vállvetve kíván együttműködni Romániával, minden erdélyi önkormányzattal, oktatási intézményekkel, hogy közösen legyenek képesek jövőt biztosítani a fiataloknak.

Vass Levente, az építkezést kezdeményező Stúdium Alapítvány alelnöke az orvosi hivatásról beszélt. Azt követően elhelyezték az otthon alapköveit: Tamás Sándor, Németh Zsolt, Répás Zsuzsanna, Antal Árpád, Nagy András Róbert, Brendus Réka, Székely László és Vass Levente.

Kató Béla erdélyi református püspök áldásával ért véget az ünnepi esemény. Az egyházfő arra hívta fel a figyelmet, azért fontos a mai nap, hogy anyanyelvünkön szólhassunk gyógyítóinkhoz, panaszkodhassunk és hallgatásra találjunk. „Erre van akarat és vannak örökösök is” – hangsúlyozta.

Kimaradt?