Kiállításba rendezték az erdélyi szocreál műveket

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMűK) újabb, sorrendben a harmadik kiállítása nyílik 2013. szeptember 20-án Szocrelatív – Erdélyi magyar művészet 1945-1965 között címmel, a Székely Nemzeti Múzeum frissen felújított és korszerűsített Lovag-, illetve Tolerancia Termében.

A tárlat a kommunizmus első két évtizedében zajló művészeti élet áttekintésére és értékelésére vállalkozik úgy, hogy a kiállított tárgyak által a ma embere számára is érthetővé váljon az adott kor hatalmi-kulturális közege.

Mintegy ellenpólusként ugyanakkor kísérletet tesz arra is, hogy a történelmi meghatározottságtól teljesen független, mindenkor érvényes szociális és művészeti vonatkozásokat fedjen fel. A manipulatív, korlátozó kultúrpolitikai nyomás alatt dolgozó képzőművészek munkái a szocreál viszonylagosságát mutatják: a kényszerű lepel alól minduntalan felsejlik az örök emberi vonás, amely a jövő nemzedékek érdeklődésére is számot tart.

Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a kiállításéval azonos című, tartalmas és szép kivitelezésű tanulmánykötete részletesen foglalkozik a korszak politikai hátterével, ugyanakkor több rétegű művészettörténeti periodizációval teszi átláthatóbbá az 1945-65 közötti erdélyi magyar művészeti törekvéseket.

A tárlat anyagát erdélyi közgyűjteményekből kölcsönözték: Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Nagyszalonta járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

A kiállító művészek között Abodi Nagy Béla, Benczédi Sándor, Bene József, Bordi András, Fülöp Antal Andor, Gy. Szabó Béla, Kosztándi Katalin, Kosztándi Jenő, Mattis-Teutsch János, Márton Árpád, Miklóssy Gábor, Mohy Sándor, Nagy Albert, Nagy Imre, Plugor Sándor, Puskás  Sándor, Szervátiusz Jenő, Szopos Sándor, Vetró Artúr szerepel.

A kiállítás és a kötet fő támogatója Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma.

A megnyitóra 2013. szeptember 20-án, pénteken 18 órától kerül sor a Székely Nemzeti Múzeum frissen felújított és korszerűsített Lovag-, illetve Tolerancia Termében. A tárlat október 20-áig látogatható.

Kapcsolódók

Kimaradt?