Pörgés volt a jelszó a hétvégén Szatmárnémetiben

Hatalmas volt az érdeklődés a családok részéről az idei Partiumi Magyar Napok hétvégi programja iránt, de az idősebb korosztály képviselői is megtalálták azt a koncertet és kiállítást, amely megmozgatta vagy ámulatba ejtette őket.

A Kossuth-kert minden zegzuga zsibongott. Gyermekek nevettek örömtelin, amikor meglátták az arcfestésük eredményét vagy a kézműves foglalkozáson készített ajándéktárgyakat. Ez utóbbiak többnyire az édesanyák táskáiba kerültek, mert a gyerkőcök kis kezeit lefoglalták a kürtőskalács darabok, fagylaltok és egyéb finomságok. A gasztronómiai bemutató idén igen erősre sikerült, s legfőképpen változatosra, így a strudli, a béles, a fánkok, a bográcsosok, a halászlevek és más finomságok illata telítette meg az izgalomtól szinte vibráló levegőt. Nagyapák beszélgettek elmélyülten a padokon, míg nagymamák az unokák eredményeivel büszkélkedtek egymásnak. Szülők folytattak hasznos beszélgetéseket a gyermeknevelésről, míg fiatalok ismerkedtek egymással, s szerelmek szövődtek az öreg fák árnyékában.

A PMN egyik hivatalos fotósa, az újságíróként ténykedő Czinzel László „Színház az egész világ…” című kiállítása előtt sok színházkedvelő állt meg, s idézte fel a fotók alapján a szeretett darabokat, de sokszor elhangzott az a felkiáltás is, hogy kedvet kaptak ahhoz, hogy színházba menjenek. A Fotósklub szatmári közössége második alkalommal állt ki a PMN nézőserege elé fotóival, s ennek a kiállításnak a különlegessége, hogy néhányan a művészek közül ott ültek, így bárkinek lehetősége volt beszédbe elegyedni velük, s megtudhatta, hogy hogyan lett éppen ez a hobbijuk – egyeseknek már mesterségük -, s mi a jó fotók titka.

Ha valakinek elege lett a kiállításokból, és kedve támadt egy kis mozgáshoz, akkor kipróbálhatta a legnépszerűbb testformáló mozgásformákat, megmérethette a vérnyomását, s megkóstolhatta az egészséges életmód jegyében a salátákat, amelyek nem csak külcsínükkel kellették magukat, de ízükkel is.

Gyermekeknek nyújtottak órákra szóló elfoglaltságot az ifjúság által szervezett gyermekutca, a zöldségeken zenélő zenekar, a táncház, a gólyalábas műsorok, vagy éppen a népi játszókert, ahol megismerkedhettek a kicsik és velük együtt a nagyok is azzal, hogy miként lehet a szalmát, a földet, a füvet és a fát felhasználni játékként. Népi gyermekjátékokba kapcsolódhattak be, meghallgatták Perzeus királyfi csuda tetteit, vagy éppenséggel bizonyították tudásukat, amikor vetélkedőre bukkantak.

A néptáncosokat nem csak a kicsik, de a nagyobbak is szájtátva nézték, s akarvaakaratlan kúszott be szívükbe a hagyományőrzés lélekmelegítő zenéje, és lendült a láb, hogy dobbanjon együtt az ütemmel. S ha már zene, akkor természetesen a legkedveltebbek a koncertek, amelyből akadt most is szép számmal. Kovács Kati koncertjén főkét az idősebb korosztály vett részt, de egyedi tónusú hangjával, ahogy haladt előre az idő, úgy lett egyre több fiatalabb hallgatója is, s a végére együtt énekelték a dalokat. Az alternatívabb zene kedvelői rajongva várták Péterfy Borit és a Love Bandet. Az énekesnő hírnevéhez méltóan mozgatta és énekeltette meg a közönséget, s énekelte el a kedvelt és közismert vagy éppen az újabb dalait, amelyek mindegyikének szövege tartogatott szinte versnyi mondanivalót. Utánuk a De La Funk együttes pedig fergeteges utcabáli hangulatot varázsolt a fák alá.

A PMN támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24

Kapcsolódók

Kimaradt?