Megkezdődött az évad a Kolozsvári Magyar Színházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház kedden, augusztus 20-án hivatalosan is megnyitotta a 221. színiévadot. Délelőtt, az évadkezdő társulati gyűlést követően, már elkezdődtek a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című nagytermi előadás próbái Michal Dočekal cseh rendezővel.

„A nyári szabadság egyeseknek az Avignoni Fesztiválon való részvétel miatt rövidebbre sikerült – indította beszédét az évadnyitó társulati gyűlésen Tompa Gábor igazgató –, ám a helyzetet ellensúlyozza, hogy az Übü király című előadás rendkívüli sikerrel vendégszerepelt a rangos színházi seregszemlén.”

A most induló évadot próbaévadnak nevezte az igazgató, amelyben a színházon belüli még jobb együttműködésre tevődik majd a hangsúly. A jobb kommunikáció és az operatívabb ügyintézés szükséglete tette indokolttá egy új iroda létrehozását: a Kulturális és marketingstratégiák igazgatósága új igazgatóval (Kovács Kinga), új irodavezetővel (Mirela Sandu) és új irodalmi titkárral (Csép Zoltán) kezdi a 2013/2014-es színházi évadot. „Nagyon sok múlik ennek az irodának a működésén – hangsúlyozta Tompa Gábor –, és a társulat előadásai megérdemlik a hatékonyabb tudatosítást, a jegyeladás egyszerűsítésével és az interaktív, korszerűbb honlap létrehozásával.” 

A továbbiakban az igazgató az új évad bemutatóit és műsoron tartott előadásait ismertette.

A 221. évad bemutató előadásai: Johannes von Tepl: A földműves és a halál (stúdió, rendező: Mihai Măniuțiu), Bohumil Hrabal: Őfelsége pincére voltam (nagyterem, rendező: Michal Dočekal), Demény Péter: Bolero (stúdió, rendező: Albu István), Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom (nagyterem, rendező: Silviu Purcărete), Miroslav Krleža: Léda (nagyszínpad, rendező: Robert Raponja), A.I. Vvegyenszkij: Ivanovék karácsonya (stúdió, rendező: Urbán András), Stephen Sondheim: Sweeney Todd (nagyszínpad, rendező: Dragoş Galgoţiu), Caravaggio (stúdió, rendező: Robert Woodruff), Stephanie Robinson & Theodore Shank: Serena in X-tremis (nagyszínpad, rendező: Albu István).

Eseményszerű felújításokra is sor kerül ebben az évadban: a nézők új szereposztással tekinthetik majd meg Visky András Visszaszületését (rendező: Tompa Gábor) és A.P. Csehov Ványa bácsiját (rendező: Andrei Șerban). Felújításra kerülnek az eddigi évadok olyan nagysikerű előadásai, mint a Csipke (rendező: Mezei Kinga), Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (rendező: Hatházi András), Don Juan ünnepélyes vacsorája (rendező: Matthias Langhoff), Matei Vişniec: Kenyérzseb (rendező: Albu István), Caragiale nyomán szabadesésben: Leonida Gem Session (rendező: Tompa Gábor), Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor: Romok igaz menedék (rendező: Tompa Gábor), Frank L. Baum – Zalán Tibor: Óz, a nagy varázsló (rendező: Puskás Zoltán), August Strindberg: Julie kisasszony (rendező: Felix Alexa), Alfred Jarry: Übü király (rendező: Alain Timar), Thomas Vinterberg – Mogens Rukov – Bo Hr. Hansen: Születésnap (rendező: Robert Woodruff), Arthur Miller: Egy ügynök halála (rendező: Tom Dugdale), Visky András: Megöltem az anyámat (rendező: Albert Csilla és Dimény Áron),  Ingmar Bergman: Suttogások és sikolyok (rendező: Andrei Șerban), Visky András: Alkoholisták (rendező: Tompa Gábor). 

A magyar színház a Kolozsvári Nemzeti  Színház mellett társszervezője a George Banu színházkritikus tiszteletére október 3–6. között megszervezendő George Banu Nemzetközi Találkozónak. A társulat részt vesz a Szputnyik Hajózási Társaság és az Európai Színházi Unió projektjében, amelynek írója-rendezője Bodó Viktor. A Social Error – Utolsó ember... című „társadalmi túlélő-show” november elején lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán, két alkalommal. Folytatódik az előző évadokban nagy népszerűségnek örvendő járulékos programsorozat is, ebben az évadban a színház meghívottai, többek között, Esterházy Péter, Dragomán György írók és György Péter esztéta lesznek. A sorozat keretében koncertekre és vendégelőadásokra is sor kerül majd.

A színház pénztára augusztus 21-től a megszokott órarend szerint – naponta 10-13 és 16.30-18.30 között várja az érdeklődőket. A szeptemberi és októberi műsorterv már elérhető a www.huntheater.ro honlapon, jegyek vásárolhatók on-line is a www.biletmaster.ro oldalon. Az új évadban számos kedvezménnyel várják a színházkedvelő közönséget: lesznek csökkentett árú jegyek on-line jegyvásárlás esetén, illetve minden hónapban újabb akciók indulnak, amelyekről a színház weboldalán, a Biletmaster.ro honlapon, a színház Facebook oldalán, illetve az intézmény pénztáránál értesítik a nézőket.

Az idei évadban változnak a Kolozsvári Magyar Színház jegyárai: nagytermi előadás esetén 15 lejbe kerül a teljes árú jegy, nyugdíjasoknak és diákoknak továbbra is kedvezményesen, 10 lejért biztosítják a színházjegyet. A csoportjegy (10 főt meghaladó csoportok esetén) 8 lejbe kerül. Stúdióelőadás esetén a teljes árú jegy 20 lejbe, a kedvezményes pedig 12 lejbe, illetve a csoportjegy 10 lejbe kerül majd.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?