Giessenben, majd Avignonban vendégszerepel a kolozsvári társulat

A 220. évad végén a kolozsvári társulat két jelentős nemzetközi színházi fesztiválon vesz részt. Először a 2013. június 22–30. között megszervezett Büchner International Színházi Fesztivál meghívásának tesz eleget a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A németországi Giessen városában zajló nemzetközi színházi eseményt a neves drámaíró, Georg Büchner születésének 200. évfordulója alkalmából szervezték meg. A Leonce és Léna című, Tompa Gábor rendezte előadást a Stadttheater Gießen színházban június 28-án, pénteken 19.30 órakor láthatja a Büchner International Fesztivál közönsége.

A Leonce és Lénát 2009-es bemutatója óta - számos fesztiválmeghívásnak téve eleget - az országban és külföldön is több városban játszotta már a társulat, így többek között Szarajevóban, Bogotában, Pécsen, Prágában és Bukarestben is. A giesseni Városi Színházzal különleges a kolozsvári magyar színház kapcsolata: Közép-Európa nagyobb színházait összeköti a közös építészeti múlt. Ferdinand Fellner és Hermann Gottlieb Helmer negyvennyolc színjátszásra alkalmas épületet tervezett Monarchia-szerte, többek között a Kolozsvári Nemzeti Színház épületét és a Stadttheater Gießen 1906-ban épült impozáns épületét.

A németországi turnét követően a franciaországi Avignonba utazik a kolozsvári társulat, ahol a 67. Avignoni Színházi Fesztiválon vendégszerepel az Alfred Jarry: Übü király című előadással. Az Alain Timar rendezte előadást 24 alkalommal tűzték műsorra 2013. július 8 és 31. között a Théâtre des Halles épületében.

Alfred Jarry drámáját 2012-ben nagy sikerrel mutatták be májusban Budapesten a Pesti Színházban, ezt követően részt vett a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesziválján, majd az előadás a párizsi Athénée Théâtre Louis-Jouvet színházban is vendégszerepelt.

Az Avignoni Színházi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb európai színházi seregszemléje, amely a nemzetközi szakma képviselőit, előadóit, rendezőit vonultatja fel. A fesztivál keretében több mint 1200 előadás lesz látható változatos helyszíneken, az 50 férőhelyes kis kápolnáktól a 2000 hellyel rendelkező, egykori Pápai Palota udvaráig. A Kolozsvári Állami Magyar Színház mindeddig két alkalommal vett részt e neves színházi seregszemlén, mindkétszer Tompa Gábor rendezte előadásokkal: először 2009-ben a Visky András Visszaszületés című előadást 23 alkalommal mutatta be a társulat avignoni fesztivál OFF programjában a Théâtre des Halles-ban. 2001-ben pedig a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts-al közösen létrehozott Ruins True című produkció az Avignoni Színházi Fesztivál 65-ik kiadásán szerepelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?