Júlia szép leány a Hargita Együttes olvasatában

Erdélyi turné állomásaként éppen nyolcvan éve, 1933. augusztusában mutatták be Csíkszeredában Nyírő Józsefnek Júlia szép leány, a közismert ballada nyomán írt színművét. A művet akkor Keresztes Károly zenésítette meg, a díszleteket Haáz Rezső készítette.

Most, az évfordulóra, Nyírő balladáját a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes dolgozza fel új műsorában. A társulat belső erőforrásokkal oldotta meg az darab színrevitelét. A rendezést Kelemen Szilveszter vállalta két alkotótárssal, Kősa Gabriellával és Böjte Róberttel, mindhárman az együttes táncosai. Merész vállalkozás ez részükről, hiszen először dolgoznak ilyen minőségben hivatásos együttessel. Közreműködik a Heveder zenekar is.

Tolmácsolásukban gyakorlatilag teljesen új alkotás, táncszínházi kísérlet született. Néhol a táncjáték, máshol a némajáték eszközeinek felhasználásával vezetik végig a nézőt a történet fonalán. Ezekkel az elemekkel kötik össze a szép és az együttes tánckarától már megszokott magas színvonalon előadott székelyföldi táncokat a küküllőmentitől a felcsíkiig.

Az intézmény fenntartójának javaslatára összeállított új műsorának premierjét a csíkszeredai városnapok keretében tartja a Hargita Együttes augusztus 3-án, szombaton este.

 

Kimaradt?