Ezrek alkottak élőláncot Budapesten az SZFE autonómiájáért

Élőlánccal tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok vasárnap délután Budapest belvárosában.

Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a szöveget többek között a Színház Online tette közzé. Az SZFE Vas utcai épületétől indult élőlánc érintette a Szentkirályi utcát, az ELTE BTK Múzeum körúti, a Corvinus Egyetem Fővám téri épületét, valamint a Magyar Tudományos Akadémia székházát is a lezárt pesti alsó rakparton. Az élőlánc tagjai ugyanolyan piros-fehér, építkezéseken és lezárásoknál használatos műanyagszalaggal a kezükben álltak, amilyen a SZFE épületén is van, mióta a hallgatók elfoglalták.

Az élőlánchoz az előzetes becslések szerint 5000 emberre lett volna szükség, ennél végül jóval többen gyűltek össze, több szakaszon dupla sorban álltak. A 24.hu felgyorsított videóban mutatja a demonstrációt.A Kossuth téren is sokan alkottak kígyószerűen kanyargó élőláncot. A chartára várva a demonstrálók többször is a „Szabad ország, szabad egyetem” mondatot skandálták és közben énekeltek. A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd a dokumentumot a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tették, a másik oldalon pedig kifüggesztették. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

Az egyetem Szentkirályi utcai épületénél, az élőlánc elindulása előtt Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemfoglalókkal egyetértésben a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

A hallgatók képviselője úgy fogalmazott, hogy amíg követeléseik nem teljesülnek, azaz a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mond le, a tanév nem kezdődhet el. Mint mondta, hétfőn a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.

A SZFE szeptember elsejétől alapítványi fenntartásúvá vált, a „modellváltás” azonban az egyetem oktatói és hallgatói számára elfogadhatatlan módon ment végbe. Rendkívül szűk határidőt szabtak rá, a kuratórium tagjainak kiválasztásánál és az új alapító okirat összeállításánál nem konzultáltak a vezetőséggel, és ebben az okiratban megfosztották minden lényeges jogától a SZFE demokratikus úton választott döntéshozó szervét, a szenátust. Az egyetem vezetősége és szenátusa válaszul lemondott, a hallgatók pedig blokád alá vonták az egyetem Vas utcai épületét, amit addig kívánnak fenntartani, amíg 13 pontból álló követelésük nem teljesül.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a budapesti Nemzeti Színház igagzatója többször egyoldalúsággal vádolta a SZFE-n zajló oktatást, amelyben szerinte nincs helye az olyan értékeknek, mint a nemzet, haza és kereszténység, ezzel azt jelezve, hogy ideológiai alapon változtatna a képzésen.Egyre több magyarországi és külföldi egyetem és csoport fejezi ki szolidaritását a SZFE oktatóival és hallgatóival, többen között a kolozsvári és marosvásárhelyi volt és jelenlegi művészetis diákok és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vezetősége is. A támogatók frissülő listája itt érhető el.

A kuratórium nem ért egyet a tanévkezdés elhalasztásával

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét. „A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról” – idézi a kuratórium közleményét az MTI.

A közlemény emlékeztet, hogy az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége. „A vitáink nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét. Arra kérjük rektorhelyettes urat és vezetőtársait, hogy ne meneküljenek a felelősségük elől és biztosítsák az oktatást az egyetemen” – olvasható a közleményben.

„Ismételten, sokadszor megerősítjük, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérjük az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és – miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására – vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat!” – közölte a kuratórium.

A kuratórium tagadja, hogy változtak volna az oktatással kapcsolatos jogkörök

A kuratórium vasárnap este azzal egészítette ki korábbi közleményét, hogy a rektorhelyettes tanévkezdést elhalasztó döntése „a jelen helyzetben sajnos igazolja a fenntartó korábban kifejezett azon félelmeit, hogy az egyetem már lemondott, de szeptember végéig minden jogkört gyakorló vezetése nem tudja vagy nem kívánja az egyetemi oktatás rendben történő megszervezését és lebonyolítását, ami az egyetem vezetőinek alapvető feladata és felelőssége lenne”.

A fenntartó határozott álláspontja, hogy a vitákat a jogszerűség medrében kell tartani és az egyeztetéseknek már régóta helye lenne a tárgyalóasztalnál, ehhez azonban mindkét félnek el kell fogadnia a jogszabályi és alkotmányos kereteket. Erre a kuratórium továbbra is nyitott, de ezek nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét és nem lehet az érdekérvényesítés eszközeivel az egyetem működését alapjaiban veszélyeztetni. Az erre irányuló törekvések és akciók ellentétesek a jogszabályokban és az egyetem alapdokumentumaiban meghatározott legitim célokkal és kötelességeinkkel – közölték.

A kuratórium hangsúlyozza, hogy minden ellentétes híreszteléssel szemben az SZFE alapdokumentumai nem változtatták meg az SZFE szervezetét, oktatási és képzési rendjét, az ehhez kapcsolódó felelősséget és jogköröket. Továbbá sem az alapító okirat, sem a szervezeti és működési szabályzat nem írta felül az Alaptörvényben és a jogszabályban meghatározott autonómiát, beleértve a szenátusi és fenntartói jogkörök jogszabályban garantált elhatárolását.

„A kinyilatkoztatásszerű vélemények és politikai szólamok helyett a közös munkának és párbeszédnek van helye. Továbbá az alapítvány szándéka egyértelmű: az egyetem minden tanára folytathatja a munkáját változatlan feltételekkel, vezetheti az osztályát, megtarthatja kurzusait és a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Végezetül azt is világosan kell látni, hogy az alapítvány a jelenlegi vezetés legitimitását sosem kérdőjelezte meg és jogosan elvárja, hogy feladatait lássa el” – közölte a kuratórium.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?