A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem is állást foglalt SZFE-ügyben

A Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult válságos helyzet miatt fejezi ki aggodalmát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar és román kara. Arra a kitartó munkára emlékeztetnek, amellyel az autonómia jegyében ők maguk is elérték, hogy önálló karokként működjenek.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatot változtatások nélkül közöljük:

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – a Magyar Művészeti Kar és a Román Művészeti Kar – oktatói aggodalommal követik a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult válságos helyzetet. Tény, hogy súlyos veszteség érte a magyar színházművészeti oktatást azáltal, hogy több jeles művésztanár, a színházművészeti műhelyek meghatározó személyiségei úgy érezték, hogy jelen körülmények között nem tudják tovább folytatni – nem egy esetben évtizedes tapasztalaton nyugvó – kiemelkedően eredményes oktatói munkásságukat. Többen közülük vendégtanárként, meghívottként a mi egyetemünkön is tanítottak, s néhányuknak közülük munkásságuk elismeréseként, egyetemünk Doktor Honoris Causa oklevelet adományozott.
Mi a magyar nyelvű oktatás, az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság elkötelezett hívei vagyunk. Szerintünk ezeket a fogalmakat nem szabad semmiképpen sem elszakítani egymástól. Kitartó munkával elértük, hogy az egyetemi autonómia intézményeként önálló művészeti karokként működjünk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Ezen a téren is hathatós szakmai támogatást kaptunk a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemtől, többek között a doktori képzés és a doktori iskola megszervezése terén.
Mindezért értelmezhetetlennek tűnik számunkra, hogy a kinevezett kuratórium első lépései az egyetemi autonómia és az oktatói szabadság korlátozását helyezték kilátásba. Meggyőződésünk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi intézménnyé történő átszervezése semmiképpen sem járhat együtt ezeknek az alapelveknek a sérülésével.
Ebben a szellemben támogatásunkról szeretnénk biztosítani az egyetem oktatóit, és az egyetemük autonómiájáért küzdő hallgatókat.
 Dr. Sorin CRISAN
rector
Dr. BALÁSI András
rektorhelyettes
Dr. Oana LEAHU
dékán, Román Művészeti Kar
Dr. KÓS Anna
dékán, Magyar Művészeti Kar

A SZFE oktatóit és hallgatóit korábban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai is szolidaritásukról biztosították.

A SZFE szeptember elsejétől alapítványi fenntartásúvá vált, a „modellváltás” azonban az egyetem oktatói és hallgatói számára elfogadhatatlan módon ment végbe. Rendkívül szűk határidőt szabtak rá, a kuratórium tagjainak kiválasztásánál és az új alapító okirat összeállításánál nem konzultáltak a vezetőséggel, és ebben az okiratban megfosztották minden lényeges jogától a SZFE demokratikus úton választott döntéshozó szervét, a szenátust. Az egyetem vezetősége és szenátusa válaszul lemondott, a hallgatók pedig blokád alá vonták az egyetem Vas utcai épületét, amit addig kívánnak fenntartani, amíg 13 pontból álló követelésük nem teljesül.

(Címlapfotó: SZFE HÖK Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?