Újra van rá esély, hogy Verespatak világörökségi helyszín legyen

A Fehér megyében található Verespatak egyre közelebb áll ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO Világörökség-listájára – ezt Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter mondta a Gyulafehérváron tett hétvégi látogatása alkalmával.

A szaktárca vezetője tájékoztatott, hogy nem rég indították újra a listára való felkerüléshez szükséges procedúrát, és eddig minden, az UNESCO által felállított követelménynek megfeleltek. Bogdan Gheorghiu kijelentette: „minden oka megvan rá, hogy optimista legyen” azzal kapcsolatban, hogy az UNESCO legközelebbi ülésén végleges döntés is születik Varespatak világörökségi helyszínné való nyilvánításáról.

A hétvégén egyébként két építkezési munkatelepet is megnyitottak Verespatakon, amelynek köszönhetően renoválják a görög-katolikus és a református parókiát. A román kormány januárban jelezte újra, hogy előterjeszti Verespatakot a világörökségi listára.

Mint korábban írtuk, a Verespatak védett kulturális örökségi listára való felkerülését célzó eljárás 2018-ban maradt félbe. Akkor Románia azért lépett vissza az eljárásból és a verespataki dosszié tárgyalásának halasztását kérte, mert tartott attól, hogy Bukarest elveszítheti azt a pert, amelyet a Gold Corporation kanadai vállalat indított Románia ellen. A kanadaiak 4 milliárd dollár kártérítést követelnek a román államtól, mert a hatóságok mintegy tizenöt éven át halogatták az engedély megadását az ott rejlő arany és ezüst kitermelésére.

(Címlapkép forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?