A miniszterelnök „el van ájulva” kormánya hatékonyságától

„Teljesen lenyűgöző” a kötelezettségvállalások teljesítésének üteme - értékelte a keddi kormányülés elején a kabinet háromhónapos tevékenységét Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő elragadtatással beszélt kabinetje hatékonyságáról, különösen összevetve a megelőző kormány tevékenységével, amely - Orban szerint - három év munka után az összes célkitűzés 15 százalékánál tartott. Orban felsorolta az ezen időszak alatt elfogadott intézkedéseket, megemlítve többek között a kormány szerkezeti átalakítását, az elnökválasztás feltételeinek biztosítását, az európai biztos jelölését, az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényének korrigálását, a 2020-as költségvetési és társadalombiztosítási törvény kidolgozását, az orvosi rezidensvizsga jobb körülmények közötti megszervezését, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezését, a vezető ügyészi állások betöltésére irányuló eljárások megindítását, a bírák nyugdíjba vonulását előíró jogszabály életbe ültetésének elhalasztását, az augusztus 10-ei események nyomozati anyaga tikosításának feloldását.

Elmondása szerint az új kormány tevékenységének folytán „nemhogy nem veszett el egyetlen euró EU-s pénz sem”, hanem 400 millió eurót hívtak le pluszban.

A miniszterelnök az elért eredmények közé sorolta a Fejlesztési és Beruházási Alap „fiktív finanszírozási rendszerének” hatálytalanítását, Verespatak UNESCO-örökségbe való felvételi eljárásának folytatását, a 114-es rendelet „gazdaságot károsító rendelkezéseinek helyesbítését”, a költségvetés végrehajtásának véglegesítését, üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó és a részmunkaidős szerződések többletadójának eltörlését, illetve a megosztott áfafizetési rendszer felszámolását. A kormány ugyanakkor előkészítette az igazságszolgáltatásban történő visszaéléseket kivizsgáló különleges ügyosztály felszámolásához szükséges dokumentációt.

Orban szerint megfelelő módon előkészítették a téli időszakra az energiaszolgáltatási rendszert is, de elismerte: „ebben az idei tél is segítségünkre volt”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?