Fél év múlva sem biztos, hogy megduplázzák a gyermekpénzt

Többletforrásokra van szükség a költségvetésben a szociális kiadások növeléséhez, ezért korántsem biztos, hogy a kormány fél év múlva meg tudja duplázni a gyermeknevelési pótlékot, ahogy a héten elfogadott sürgősségi rendeletben szerepel – erősítette meg vasárnap Florin Cîțu a pénzügyminiszter a kormányfő előző napi kijelentéseit.

Min írtuk, Ludovic Orban miniszterelnök szombaton a HotNews portálnak adott interjúban arról beszélt: a gyermeknevelési támogatás megduplázása csak akkor lehetséges, ha lesz rá költségvetési fedezet. A kormányfő hangsúlyozta, sehol a világon nem kétszerezik meg a gyermekpénzt egy éven belül két alkalommal.

„Száz százalékban egyetértek a miniszterelnök kijelentéseivel. A szociális kiadások növekedési üteme bárhol a világon a gazdasági alakulásától és a költségvetés bevételeitől függ. Ez különösen érvényes Romániában, ahol a büdzsé kiadásainak a kétharmadát a közalkalmazotti bérek és a szociális juttatások teszik ki. A gyermekpénz megduplázásához szükséges 7,5 milliárd lejre nincs költségvetési fedezet, ezért a végrehajtásához a korábban betervezettnél nagyobb bevételekre vagy más kiadások csökkentésére van szükség” – írta Facebook-oldalán a pénzügyminiszter.

Ismert, hogy a gyermekpénz megduplázását törvény írja elő, a kormány azonban csütörtökön sürgősségi rendelettel augusztus elsejére napolta el az államfő által kihirdetett jogszabály hatályba lépését.  Ludovic Orban miniszterelnök a kormányülés elején kifejtette: nehéz helyzet elé állította a parlamentben váratlanul megszavazott emelés, mivel a kormány a 2020-as költségvetés kidolgozásakor nem számolt ezzel a többletkiadással, ezért lehetetlen azonnal érvényt szerezni "a szociáldemokraták demagógiájának és populizmusának védjegyét viselő" törvény előírásainak.

A kormányfő hozzátette: ez azonban nem azt jelenti, hogy az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem óhajtaná és nem oldaná meg a "gyermekpénz" megduplázását. Orban szerint a már hatályos költségvetés kiigazítására leghamarabb júliusban lesz törvényes lehetőség, ezért a családi pótlék megduplázását sürgősségi kormányrendelettel augusztus elsejéig elhalasztják.

A jogszabály szerint a gyermekenkénti pótlék havi összege a jelenlegi 150-ről 300 lejre emelkedik a két év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a két év alatti kiskorúak esetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?