Újraindítja a kormány a Verespatak UNESCO-listára való felvételét célzó eljárást

Újraindítja a kormány azt az eljárást, amelynek nyomán felvehetik Verespatakot az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) védett kulturális örökségeinek listájára - jelentette be pénteken Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter.

A tárcavezető azt mondta, a döntést a témában folytatott egyeztetések nyomán hozták meg, Ludovic Orban miniszterelnökkel közösen, és még a pénteki nap folyamán elküldik az eljárás újraindítására vonatkozó értesítést.A kormányfő kedden azt mondta a parlamentben, a kabinet szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára. Orban szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mindig is támogatta ezt, a folyamatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormánya buktatta el.

Verespataknak a védett kulturális örökségi listára való felkerülését célzó eljárás újraindítását több civil szervezet és politikai vezetők is kérték a liberális kormánytól. Nemrég az építész kamara is emlékeztetett, hogy január 31-én, pénteken jár le a határidő, amíg Románia újjáélesztheti a 2018-ban félbemaradt eljárást, amelynek nyomán az UNESCO a világörökség részévé nyilváníthatná Verespatakot és környékét. Akkor Románia azért lépett vissza az eljárásból és a verespataki dosszié tárgyalásának halasztását kérte, mert tartott attól, hogy Bukarest elveszítheti azt a pert, amelyet a Gold Corporation kanadai vállalat indított Románia ellen. A kanadaiak 4 milliárd dollár kártérítést követelnek a román államtól, mert a hatóságok mintegy tizenöt éven át halogatták az engedély megadását az ott rejlő arany és ezüst kitermelésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?