Nyári színház Csíkszeredában: közösségi előadás és verskoncert a heti kínálatban

Az Ásókapa című közösségi előadással és a Versek és dalok című verskoncerttel folytatódik augusztusban a Csíki Játékszín előadássorozata a csíkszeredai Mikó-várban. 

Augusztus első hetében két program közül választhatnak az érdeklődők a Csíki Játékszín nyári szabadtéri előadás-sorozatának keretében. Szerdán este 20 órától Bartalis Gabriella rendezésében az Ásókapa című közösségi előadás lesz látható, míg augusztus 8-án, szombat este 20 órától Szabó Enikő és barátai a Versek és dalok című verskoncertjét adják elő.

Az Ásókapa azt igyekszik vizsgálni, hogy Erdélyben, Székelyföldön mit jelent a házasság, milyen szabályok működtetik, hogyan oszlanak meg a feladatok, ki hozza a döntéseket, milyen elvárásokat támasztanak egymással szemben a párok, és velük szemben a társadalom? Hogyan lehet – egyáltalán lehetséges-e – harmonikus otthont teremteni, elfogadni önmagunkat és a másikat. Az Ásókapa próbafolyamatát egy kutatási fázis előzte meg, melyben 21 interjú, összesen 320 oldalnyi szöveg készült különböző korosztályú, illetve családi állapotban élő személyekkel. Játsszák: Dálnoky Csilla, Keresztes Szabolcs, Kányádi Anna, Márdirosz Ágnes, Puskás László, Vass Csaba.

 

A Versek és dalok című előadása során versek és megzenésített versek hangzanak el József Attila, Kovács András Ferenc, Radnóti Miklós, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Arany János, Szabó T. Anna, Lackfi János és Kemény István költők műveiből Szabó Enikő és barátai tolmácsolásában..

„Gyerekkorom óta zenésítek meg verseket, illetve írok saját dalokat. Született két színházi előadás is az idők folyamán. Egyik az Angyalstop volt (2007), a másik pedig a Születésnapodra (2013) című verses-zenés est. Ezekből válogattunk” – írta Szabó Enikő ajánlóként a Versek és dalok című eseményhez. Előadják: Szabó Enikő (ének, gitár, dalszerző); Szabó Zsolt (zongora); Varga Nándor (gitár); Szabó Lóránt (perkúció), Barabás Tamás (basszusgitár).

A Csíki Játékszínhez kapcsolódó hír, hogy megújult a színház arculata. Az új logó és a további tervek elkészítésére László Hajnalka grafikust kérték fel, aki a színház plakátjait is készíti – számolt be közösségi oldalán az intézmény. „Reméljük, mihamarabb fogadhatjuk nézőinket, ugyanis az arculati újítások nem csak kívül, hanem az épület belterében is láthatók lesznek majd” – írták az új arculattal kapcsolatos bejegyzésükben.

Rossz idő esetén az események a meghirdetett dátumot követő esőnapokon tekinthetők meg, azaz az Ásókapa augusztus 6-án, csütörtök este 20 órától és a Versek és dalok című verskoncert augusztus 9-én, vasárnap este 20 órától. Mindkét esemény helyszíne a Mikó-vár udvara, jegyek csak kezdés előtt egy órával válthatók a helyszínen 20 lejes áron. A helyek érkezési sorrendben foglalhatók el, és a járványhelyzetre való tekintettel, számuk korlátozott. Információk a 0751-039-026-os telefonszámon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?