Székely Csaba és Hatházi András is zsűritag lesz a TIFF-en

Bejelentették a július 31-én, pénteken kezdődő kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál két zsűrijének összetételét, valamint azt is, hogy ki kapja a 19. kiadás kiválóság-díját.

A versenyfilmes zsűriben Ada Solomon producer, Adina Pintilie rendező, Philip O’Ceallaigh író, Székely Csaba drámaíró és Hatházi András színész vesz részt, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) háromtagú zsűrijét pedig Jean-Max Mejean (Franciaország), Marina Kostova (Macedónia) és Jennifer Zylka (Németország) alkotja. A FIPRESCI-díjat idén kivételesen a távolból ítélik oda a Román Film Napjai szekció egyik filmjének.

A 19. TIFF kiválóság-díját Maria Ploae színésznő kapja, közölték a filmfesztivál szervezői. A több mint négy évtizedes pályára és több mint 40 nagyjátékfilmre visszatekintő művésznőt az augusztus 8-i, szabadtéri zárógálán ünneplik, de jelen lesz a Cardinalul című film vetítésén Nicolae Mărgineanu rendezővel együtt, valamint a Contraindicații című rövidfilm vetítésén is.A fesztivál meghívottai a járvány miatt idén főleg belföldről érkeznek, Kolozsváron lesz például Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov és mások, külföldről érkezik például a Nouvelle Vague zenekar alapítója, Marc Collin, aki Le choc du futur című filmjét kíséri el, Chiara Malta, a Romániában forgatott Simple Women rendezője, Bartosz Kruhlik lengyel rendező és Vito Sanz spanyol színész is.

Kapcsolódók

Kimaradt?