TIFF 2020: nézz filmet (és nem csak) festői környezetben

A megszokottnál nagyobb kínálattal csalogatja ki a városból idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a hetedik művészet szerelmeseit, egy-egy hétvégét lehet majd a bonchidai Bánffy-kastélyban, illetve a magyarfenesi Arkhai szoborparkban tölteni. 

Mint korábban írtuk, a koronavírusjárvány miatt foganatosított intézkedések egyik következményeként a július 31. és augusztus 9. között megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon kizárólag szabadtéri vetítések lesznek. A tíz kolozsvári helyszín mellett két, városon kívüli helyszínt is ajánlanak a szervezők: a bonchidai Bánffy-kastélyt és a magyarfenesi Arkhai szoborparkot. Egyik helyszín sem ismeretlen a fesztiválozók számára, mindkét helyen tartottak már TIFF-eseményeket az előző években is, viszont idén a szokásosnál nagyobb kínálattal csalogatja ki a városból közönségét a TIFF.

 

A feszitvál első hétvégéjén, augusztus 1-2-én, a bonchidai Bánffy-kastélyra összpontosul minden figyelem. Szombat este, fél 10 órai kezdettel a kastályparkban vetítik le Friedrich Wilhelm Murnau 1926-os mesterművét, a Faustot. A német rendező filmjéhez Jean-François Zygel biztosít élő zenei aláfestést. Éjfélkor kezdődik Quentin Dupieux francia rendező Szarvasbőr (Le daim) című fergeteges vígjátéka, amelyben azzal a Jean Dujardin-nel találkozhatunk, aki első francia színészként kaphatta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A vasárnap este fél 10-kor kezdődő Bee Water című alkotás a keleti harcművészetet a film fősodrába emelő Bruce Lee-nek állít emléket. Bao Nguyen dokumentumfilmjét az idei Sundance filmfesztiválon mutatták be. Az estet Marc Collin francia filmrendező Le choc du futur című alkotása zárja. A film az elektronikus zene első szárnypróbálgatásait mutatja be, ekként az Electric Castle zenei fesztivál helyszíneként szolgáló Bánffy-kastélynál méltóbb helyszínt elképzelni se lehet ehhez a vetítéshez.

A TIFF záró hétvégéjén, augusztus 7-9 között, péntektől vasárnapig a magyarfenesi Arkhai szoborpark lesz a filmszerető zarándokok célállomása. Péntek este 8 órai kezdettel az Osoianu-nővérek autentikus román népzenével vezetik fel a fél 10-kor kezdődő első vetítést. Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst és Ebba Sinzinger szerzőhármas A fa (Lemnul) című dokumentumfilmje az illegális erdőirtások és fakereskedelem témáját dolgozza fel. A napot Milcho Manchevski New Yorkban élő macedón filmrendező A fűz (Willow) című filmje zárja, amely három különböző korban élő nő életén keresztül mutatja be az anyaság jellemformáló erejét. 

Szombaton is koncerttel várják a Magyarfenesre kilátogatókat. Este 8 órai kezdettel az aternatív rockot játszó Vița de Vie izzítja be a hangulatot a fél 10-kor kezdődő 30 év és 15 perc című dokumentumfilm előtt. Az alkotás annak a Ștefan Mandachi moldvai vállalkozónak a történetét eleveníti fel, aki tavaly azzal került be a hírekbe, hogy megépítette szűkebb pátriája első méter autópályáját. 23:45 órai kezdettel a távoli Izlandról érkezik Grímur Hákonarson A megye (The County) című filmje, amely egy erős nő útját viszi vászonra. 

Vasárnap este is a már megszokott koncerttel indul a fesztivál az Arkhai szoborparkban. Most a Tokos zenekar magyar nézpzenéje csengi be majd a magyarfenesi dombokat. 21:30 órai kezdettel minden idők egyik legnagyobb filmrendezőjének, az olasz Federico Fellininek állít emléket a TIFF 2020. Nincs olyan filmszerető ember, aki ne ismerné a Mester klasszikusát, a La Dolce Vitát, Anita Ekberg híres szökőkutas jelenetét, de kevesebben látták Fellini másik mesterművét, az Amarcord című filmet. Az önéletrajzi elemekkel dúsított filmben a felnőtté érés keserédes fázisain kisérhetjük végig hősünket.

A jegyeladás július 21. után kezdődik online a tiff.eventbook.ro oldalon vagy a fesztivál hivatalos okostelefonos applikációján keresztül. Személyesen csak egyetlen helyszínen, a Főtéren lehet majd jegyet váltani. A jegyárak magasabbak a tavalyinál: egy egyszemélyes belépő 20 lejbe, egy kétszemélyes 35 lejbe kerül. A nyitógálára és a különleges eseményekre 30 lej lesz a belépő, a zárógálára pedig 50 lej. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?