Federico Fellini születésének 100. évfordulóját és a kortárs olasz filmet ünnepli a TIFF

Míg az utóbbi hónapokban Olaszországra főleg a koronavírus-járvány kontextusában figyelt a világ, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál az ország filmművészetére összpontosít. A szervezők nemrég jelentették be, hogy módosított időpontban, július 31. és augusztus 9. között rendezik meg a kolozsvári szemlét.

A száz éve született Federico Fellini nyolc alkotását mutatják be: A bikaborjak (I Vitelloni), Az édes élet (La Dolce Vita), 8 ½,  Júlia és a szellemek (Giulietta degli spiriti), Roma, Amarcord, És a hajó megy...  (E la nave va), A hold hangjai (La voce della luna).A Focus Italia szekció a kortárs olasz filmből mutat be válogatást, olyan címeket, amelyeket a világ rangos filmfesztiváljain mutattak be. Látható lesz Marco Bellocchio új filmje, a szicíliai maffiáról jelentő első rendőrségi informátorról szóló Az első áruló (Il traditore), amely a Cannes-i válogatásban is szerepelt. Vetítik Damiano és Fabio D'Innocenzo Berlinálén Ezüst Medvét nyert Favolacce című alkotását, amely az olasz külvárosok sötét valóságáról szól. Műsoron lesz a Simple Woman (r. Chiara Malta), amelynek Ada Solomon a román koproducere, és amelyben a romániai származású Elina Löwensohn színésznő saját magát alakítja.

Szerepel a válogatásban a Martin Eden (r. Pietro Marcello), a Jack London önéletrajzi írása alapján készült történelmi dráma, amelynek főszereplője, Luca Marinelli színészi díjat nyert Velencében. Szintén a velencei válogatásban mutatták be a Sole című filmet, Carlo Sironi félig önéletrajzi ihletésű rendezői debütjét két fiatalról, akik a családi élet bizarr formájával kísérleteznek helyettes szülőkként. Szintén a családi élettel foglalkozik a Vivere (r. Francesca Archibugi) is, a filmnek a TIFF-en lesz a romániai bemutatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?