Tudor Giurgiu: autósmozival, kisebb közönséggel, online extrákkal szerveznék meg a TIFF-et

Kolozsvár egyik legnagyobb nyári kulturális rendezvényét, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF) a járványhelyzet miatt elhalasztották az eredeti, május 29. és június 7. közötti időpontról. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a culturaladuba.ro portálnak nyilatkozva elmondta, ha sikerül megszervezni, kisebb, de semmiképp sem kizárólag online rendezvényt terveznek.

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a TIFF-et júliusban vagy augusztusban megszervezzék, a legpozitívabb forgatókönyv pedig az, hogy legfeljebb 1000 férőhelyes szabadtéri, és 100 férőhelyes beltéri események lesznek a rendezvényen. Mindez azonban a hatóságok döntésétől, a járványhelyzet alakulásától is függ.Tudor Giurgiu elmondta, nem terveznek kizárólag online filmfesztivált, mert ez a TIFF lényegének a feláldozását jelentené. Ugyanakkor a 2019-ben indult online platformon, a TIFF Unlimiteden valószínűleg több film lesz majd elérhető azok számára, akik félnek utazni, vagy rendezvényeken részt venni. Várhatóan online tartják meg a fiataloknak szóló filmes workshopokat is. A filmfesztivál így a tervek szerint offline és online ötvözete lesz.

A fesztiváligazgató szerint az európai trend a korlátozások fokozatos feloldása, ezt követi valószínűleg Románia is, ami azt jelenti, hogy július második felében, vagy augusztusban már lehetőség lesz szabadtéri vetítésre, amennyiben az emberek közötti távolságot és a többi biztonsági előírást betartják.

A hatósági döntések mellett a TIFF szervezőinek a többi nagy fesztivált is figyelnie kell, egyrészt a nagy nemzetközi filmfesztiválokat, másrészt a helyi fesztiválokat, hogy ne legyen torlódás. A szervezők állandó kapcsolatban állnak az Electric Castle és az Untold szervezőivel is, akik szintén nem döntöttek még. Egy több tízezres tömeget megmozgató zenei fesztiválnak ugyanakkor sokkal nehezebb dolga lesz, jegyezte meg Tudor Giurgiu.

A fesztiváligazgató elárulta azt is, hogy ha szűkösebb körülmények között, de sikerül megszervezni a TIFF-et, akkor valószínűleg megismétlik a korábban már kipróbált autósmozit.

Mint mondta, egyelőre nehéz felbecsülni, hogy 20-30 százalékkal, vagy még többel csökken idén a fesztiválbüdzsé, de fontos az, hogy a fő szponzorok nem hagyták cserben a filmfesztivált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?