Bejelentette az első filmínyencségeit a kolozsvári TIFF

Bejelentette első filmjeit a 2020. május 29. és június 7. között megszervezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál: Roman Polanski, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas, Jean Dujardin új filmjei a velencei, San Sebastian-i, torontói fesztiválokról érkeznek Kolozsvárra.

Roman Polanski Dreyfus-ügyről szóló J’accuse című filmje az egyik első bejelentett. A film elnyerte a velencei filmfesztivál zsűrijének nagydíját, ugyanakkor újraindította az Egyesült Államokban nemi erőszakkal vádolt rendező személye körüli polémiát.Vetítik majd Kolozsváron az Arany Pálma-díjas Hirokazu Kore-eda első nem japán nyelvű filmjét, a La verité címűt, amelyben két élvonalbeli francia színésznő, Catherine Deneuve és Juliette Binoche anyát és lányát alakítja.Műsorra tűzik Lengyelország Oscar-nevezését, a Corpus Christit (r. Jan Komasa), amely egy papi pályára áhítozó, büntetett előéletű fiatal történetét meséli el intenzív és kiszámíthatatlan drámában, és a Jack London regénye alapján készült Martin Eden (r. Pietro Marcello) című filmet, amely Olaszországba és egy más korba helyezi át az eredeti történetet. Főszereplője egy autodidakta munkás, akit aspirációi és egy polgárlány iránt érzett szerelme kínoz. Az alakításért Luca Marinelli a legjobb színésznek járó díjat kapta Velencében.

Rodrigo Sorogoyen, aki 2014-ben elnyerte a Transilvania-trófeát a kolozsvári fesztiválon, most ötödik nagyjátékfilmjével tér vissza. A Madre a szülők és gyerekek közötti bonyolult kapcsolatot vizsgálja egy olyan anya történetén keresztül, aki hat évesen elveszti a fiát, majd tíz évvel később, abban a városban, ahol a gyermek eltűnt, megismer egy 16 éves kamaszt, aki erősen emlékezteti a gyermekére.

Drámai, de humorral és dinamikus stílussal fűszerezett film az ausztrál Shannon Murphy Babyteeth című elsőfilmje, amelyben a szülők felfedezik, hogy 16 éves, rákbeteg lányuk, akit az HBO Éles tárgyak (Sharp Objects) című sorozatának főszereplője, Eliza Scanlen alakít, egy drogdílerbe lett szerelmes.Új komédiával érkezik Peter Cattaneo, aki húsz éve az Alul semmi (The Full Monty) című filmmel hódított: a Military Wives egy női karról szól, amelyet az Afganisztánban szolgáló férjeik távollétében alapított néhány katonafeleség, a brit zenei toplisták élére törve. A főszerepet Kristin Scott Thomas alakítja.

A TIFF-en vetítik Jonás Trueba La Virgen de Agosto című, Karlovy Vary-ban különdíjjal jutalmazott fiatalos, melankolikus filmjét is, amelyben egy 33 éves lány madridi kánikulában töltött nyarát követhetjük Eric Rohmerre emlékeztető stílusban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?