Vezetőségi tagok hátrálnak ki a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa projektből

Ion Caramitru, a Román Színházi Szövetség (UNITER) elnöke és a független kulturális szférát és a kreatív ipart képviselő Mihai Gafencu orvos is kilépett a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 (TM 2021) egyesület vezetőségéből, írja a news.ro.

Július 7-től a temesvári polgármesteri hivatal ellenőrzi az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő program megvalósítását, miután a helyi tanács megszavazta, hogy az önkormányzat álljon le a TM 2021 egyesület finanszírozásával. Nicolae Robu polgármester korábban azzal indokolta a lépés szükségességét, hogy az egyesület nem működik megfelelően, és a belső konfliktusok hiteltelenné tették azt a közösség előtt.

Mihai Gafencu a TM 2021 vezetőségének eljuttatott levelében azzal indokolja lemondását, hogy a sajtóbotrányok, igazságtalan támadások, részrehajlás miatt idegenedett el a szervezettől. Mint írta, a címet elnyerő szervezeti struktúra felszámolása szerinte bátor lépés, de eleve kudarcra van ítélve.

Ion Caramitru, aki kulturális közszereplőként 2019 áprilisától vett részt a vezetőségben, a távolságra és a bukaresti Nemzeti Színház igazgatói teendőire hivatkozva jelezte a Nicolae Robu polgármesternek küldött levelében, hogy visszavonul az egyesület vezetőségéből. Robu azonban később cáfolta, hogy felmondásról lenne szó, mint mondta, telefonon egyeztetett Caramitruval, aki arról biztosította, hogy továbbra is „Temesvár mellett marad”.

A nemzeti liberális Alin Nica, az Európa Kulturális Fővárosa címről döntő zsűri tagja múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a TM 2021 egyesület vezetőségében kialakult konfliktus – a hozzáértő munkatársak elvesztése és az anyagi támogatás hiányában esetleg meg nem valósuló projektek miatt – az Európai Bizottság másfél millió euróval járó Melina Mercuri díjának elvesztéséhez vezethet, amire eddig nem volt példa az Európai Kulturális Főváros cím történetében.

Egyelőre az is bizonytalan, hogy a járvány miatt elhalasztott programot 2022-ben vagy 2023-ban rendeznék meg, erről az Európai Bizottság dönt.

Kapcsolódók

Kimaradt?