Mérai élet, mérai hagyományok a XII. Mérai Napon

Szombaton tartják Mérában a falunapot, idén egy napba sűrítette az eseményeket a szervezőbizottság. A falu népviseletbe öltözik, látogatható lesz a Tájház és a Bivalymúzeum, és táncra perdül vendég és házigazda egyaránt.

" A táncosokon kívül a falu lakói közül is sokan felöltöznek népviseletbe, gondolok itt főleg a lányokra, asszonyokra, hiszen az ő viseletük a díszesebb, de reméljük, hogy legények és fiatalemberek is felöltöznek" - mondta Varga György, a mérai Kankalin egyesület elnöke.

Szombaton Mérában látogatható lesz a Tájház és Bivalymúzeum. Ez utóbbi a helyi bivalytenyésztésnek állít emléket. Természetesen ma is foglalkoznak bivalytenyésztéssel a helybéliek. Igaz ugyan, hogy ma már csak mintegy 120 bivaly van a faluban, ami az 1950-es évek 1500-as bivalylétszámához képest kevésnek mondható. Varga György szerint: "Ami a bivalytenyésztést illeti, az érdeklődők sok mindent megtudhatnak, ha meglátogatják a Bivalymúzeumot, ott aztán elkalauzoljuk őket a mérai bivalytenyésztés 120 évében. Örömmel mondom, hogy az idén több bivaly van a faluban mint tavaly vagy tavalyelőtt volt. Százhatvanat számoltunk az idén a két csordában, ami azt jelenti, hogy bizony Erdélyben ilyen szempontból még mindig Méra vezet."

A XII. Mérai Napon lesz kirakodóvásár, mérai ruhákat, szőtteseket lehet megcsodálni, helyi ételeket lehet kóstolni, gyönyörködni lehet a színpadon fellépő vendég tánccsoportokban. Lesz könyvbemutató is, délután 4 órakor mutatják be Tóth Ildikó Méráról csak álmodom című könyvét. "Tóth Ildikó Kolozsváron született, de az édesanyja mérai. Ükapja, Tamás Dániel negyvenöt évig volt mérai kántortanító, nagyapja, Tamás Gyula harmincöt évig ugyanezt a munkát végezte, nagynénje, Máté Sándorné Tamás Emma pedig húsz évig volt a mi kedves tanítónénink"- mondja Varga György.

Méra Kisbács községhez tartozik, Kolozsvártól 13 kilométerre van, a  zilahi országútról kell letérni a faluba.

 

A XII. Mérai Nap teljes műsora:

2013. május 25, szombat

10.00 – 10.30

Istentisztelet: igét hirdet Varga Zoltán, mérai születésű türei református lelkipásztor.

Helyszín: a mérai református templom

 

10.30 – 11.00

Koszorúzás, köszöntők, versek – a Zsigárdi vendégek műsora

Helyszín: az emléktábla előtti tér

 

11.30 – 13.00

Gyerekprogram az iskolában

 

Állandó jellegű rendezvények:

Kirakodóvásár a falu utcáin (az iskola és a Diakónia Keresztyén Alapítvány Mamácska otthona közötti útszakaszon), kávézó, sütemények, kürtőskalácssütés, bográcsos és bazár a Diakónia udvarán, mérai ételek kóstolása, Bivalymúzeum látogatása, Tájház-látogatás, mérai cifraszobák megtekintése.

 

14.30 – 16.00

Foci-mérkőzés

 

16.00 – 18.00

Tánccsoportok felvonulása a falu utcáin és fellépése

Meghívottak, vendégek, külföldi és belföldi együttesek műsora.

A Csűrös zenekar és Varga Ágota hallgatókat és népdalokat ad elő.

 

Könyvbemutató: Tóth Ildikó: „Méráról csak álmodom” című könyvét bemutatja Varga György

 

Romano Glasso budapesti együttes műsora

Helyszín: az iskola előtti tér, eső esetén a Jagamas János Kultúrotthon

Kapcsolódók

Kimaradt?