Vándorúton: otthonról haza – táncelőadás Csíkban

Szórakoztató, de egyben gondolkodásra késztető előadást láthat a csíki közönség a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes jóvoltából. A „Vándorúton - Otthonról haza” produkcióban különböző tájegységek hagyományai elevenednek meg, míg az élet és boldogságkeresés útjainak fő állomásainál megállnak előadók és befogadók egy-egy táncra.  

Május 30-án, csütörtökön este 7 órakor a csíkszeredai Városi Művelődési Házban ismét színpadra lép a Hargita Nemzeti Székely Népi együttes legújabb műsorával.

„Elődeinkkel és utódainkkal mind egyek vagyunk, részei az Életnek, e nagy körforgásnak amiben születés és enyészet természetes rendben követik egymást. A természet érzéktelen, mi töltjük meg érzelmekkel: örömmel és bánattal, kacajjal, könnyekkel ... és az élet megy tovább. Közben járjuk az utakat, keressük helyünket a világban. Mindannyian elgondolkodunk néha az életen, az élet értelmén, örök téma ez a művészet minden ágában. Ezt tapogatja le, járja körül Szűcs Gábor rendező-koreográfus is a Hargita Együttes Vándorúton című új műsorában, megállva egy táncra életünk egy-egy kulcspontjánál a születéstől a halálig. Vagy inkább az újraszületésig. Velünk, bennünk él kultúránk. Örököljük, gyarapítjuk és átörökítjük utódainknak” – áll az alkotók vallomásában.

A műsor folyamán különböző tájegységeink táncai elevenednek meg a színpadon. Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány sorakoznak egymás után. „Különbözünk, mégis oly hasonlóak vagyunk. Hasonlóak érzéseink és gondolataink, és bár szokásaink, táncaink részleteikben néha nagyon is különböznek, mégis felismerjük őket mieinknek, egyformán részei közös örökségünknek. Ez a műsor úgy szórakoztat, hogy közben gondolkodásra sarkall” – vallják a művészek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?