Karanténdalok Erdélyből: a Maradj otthon! fesztivál kezdeményezője válogatott

Hatodik hetébe lépett a magyarországi mintára elindult, ám igazi helyi ízekkel fűszerezett erdélyi Maradj otthon! fesztivál: az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a változatos műfajú produkciók az esemény Facebook-oldalán. Ezekből mutatunk be egy csokorra valót.

Szilágyi Nóra, az online fesztivál kezdeményezője a Maszol érdeklődésére elmondta: nagyon sok előadó csatlakozott a fesztiválhoz „ahhoz képest, hogy a művészembereknek ebben az időszakban nem túl nagy az alkotókedve”. A csatlakozó zenészek közül volt, aki szinte azonnal hozzálátott a videó készítéséhez, volt, aki időt kért, és olyan is, akinek már volt kész anyaga, tudtuk meg.

Mivel a Facebook-események legfeljebb két hetesek lehetnek, az erdélyi Maradj otthon! fesztivál is kéthetes „kiadásokra” oszlott. Míg az elsőnél 28 bejegyzés született, a másodiknál csak 16, viszont műfajilag annál színesebb. A harmadik sorozat nemrég kezdődött el, tehát még nem lehet tudni, hány videó érkezik, de a kezdeményező ismét több mint 20-ra számít. „Lehet, hogy néha tolakodásnak veszik, vagy én érzem úgy, hogy zavarom őket, ezért néha kicsit leáll a dolog. De aztán újra erőt és kedvet kapunk hozzá. Ebben a pillanatban is, ahogy írom a mondatot, jött egy üzenet egy linkkel, amit Alex Man jazzgitáros és párja Gabriella Costa jazzénekesnő küldött a vásárhelyi kollégámnak, aki azonnal továbbította nekem. Én hallgatom, és mindjárt teszem is be az eseménybe, hogy néhány kellemes percet szerezzünk az otthon maradt, interneten navigáló embereknek. Szenzációs érzés ezt csinálni” – mondta az énekesnő, a Csíki Jazz fesztivál szervezője.

„Sokan azt gondolják, hogy csak be kell kapcsolni egy okostelefont és kész, de ennél sokkal bonyolultabb összeilleszteni a hangot a képpel, a képeket egymással, és ami ennél is nehezebb, hogy akkor alkosson valaki, amikor épp kell, amikor épp azt mondják: most van időd, csináld, ha van kedved" - mutatott rá a kihívásokra Szilágyi Nóra, hangsúlyozva, hogy emiatt külön hálás azoknak az alkotóknak, akik anyagot küldtek.

A zenész-kultúraszervező szerint megoldást kellene találni arra, hogy a járványügyi intézkedések miatt munka nélkül maradt szabadúszó zenészeken, színészeken hogyan lehetne anyagilag segíteni, hiszen sokan lassan nincs amiből kifizessék a számláikat, és megvegyék az alapvető élelmiszereket. „A művészekre is oda kell figyelni, hiszen mi lett volna velünk karantén alatt, ha nincsenek könyvek, filmek, zenei anyagok" - emelte ki. Mint mondta, várják a kreatív ötleteket ezzel kapcsolatban privát üzenetben vagy a csikijazzfestival@gmail.com e-mail-címre.

Megkértük Szilágyi Nórát, hogy ajánljon a Maszol olvasóinak néhány érdekes produkciót a beérkezettek közül. Az alábbiakban egy csokorra valót mutatunk be ezekből:

„Az első fesztiválból kiemelném a csíkszeredai Kvab zenekart, akik otthon a kicsi szobában, pizsamában vették fel a dalt, megjegyzem nagyon jó minőségben, és olyan aranyosak voltak”. Lássuk a csíkszeredai Kvab Ágyban kávé című dalát!

Szilágyi Nóra egy szatmári csapat, a Dolchipelago „nagyon finom és komoly muzsikáját” is ajánlja:

A marosvásárhelyi Póra Zoli és zenekara a Bolondos dal karantén-verzióját készítette el:

A neves budapesti jazz zongorista, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész Nagy János egy templomi éneket dolgozott át jazzbe:

A sepsiszentgyorgyi Luiza Zan & Jazzpar Trio előadásában jelen van a humor, a „minden rendben lesz”-hangulat és a magas szakmai tudás is. A produkció a Jazz Világnapja alkalmából készült:

Az utolsó dal azok egyike, amelyek kifejezetten az online fesztiválra készültek. A csíkszeredai Szuverén Krú időt kért, és sokat dolgozott ezen a dalon, ami kimondottan a karanténhelyzetről szól. „Feldobta a napomat, ami most jól fog mindenkinek" - mondta róla Szilágyi Nóra.

Kapcsolódók

Kimaradt?