Shakespeare-évfordulót ünnepel az interneten a romániai színházi világ

A virtuális térbe költözött a craiovai Shakespeare Fesztivál, hét évtized Shakespeare-előadásait közvetíti a bukaresti Bulandra Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészei pedig a világhírű szerző szonettjeit szavalják húsz ország előadóművészeivel együtt.

William Shakespeare születésének 404. évfordulóját ünnepli a világ árpilis 23-án. Ez alkalomból online Shakespeare-hetet hirdetett a bukaresti Bulandra Színház: 1947 és 2020 közötti archívumából 23 Shakespeare előadást mutat be Facebook-oldalán, valamint a www.bulandra.ro és a www.smartradio.ro weboldalakon április 22. és 26. között. Olyan produkciók válnak elérhetővé, mint az 1961-es Ahogy tetszik Liviu Ciulei rendezésében, az Andrei Șerban rendezte 1968-as Julius Caesar, Alexandru Tocilescu 1985-ös Hamlet-rendezése, vagy A makrancos hölgy Mihai Măniuțiu rendezésében 2000-ből.Csürtökön, az évforduló napján, este héttől a Téli rege 1994-ben Alexandru Darie rendezésében bemutatott változatát közvetítik. Ezt az előadást öt UNITER-díjra jelölték és a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége az év előadásának és a legjobb főszereplőnek járó díjat ítélte neki.

„Otthoni kiadás” az idei craiovai Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

Az április 23. és május 3. közötti tíz napra tervezett craiovai Nemzetközi Shakespeare Fesztivált lemondták ugyan a koronavírus-járvány miatt, de megszervezték az online változatát. A Craiovai Nemzeti Színház a Shakespeare Alapítvánnyal és a Román Kulturális Intézettel együttműködve a rendezvény Facebook-oldalán előadás-közvetítésekkel és más internetes tartalmakkal kárpótolja a színházrajongókat. A 25 éves Shakespeare Fesztivál videoarchívumából többek között Silviu Purcărete, Vlad Mugur és Tompa Gábor előadásait közvetítik, közölték.

Ezzel párhuzamosan a Román Közszolgálati Televízió hármas csatornáján 12 részes riportsorozatot sugároz híres romániai Shakespeare-előadásokról.

A világhírű drámaíró és költő online ünneplésének egyik mozzanata, hogy több mint húsz ország előadóművészei veszik videóra, amint Shakespeare-szonetteket szavalnak otthonaikban a saját anyanyelvükön.

Hasonló módon ünnepel csütörtökön a Kolozsvári Állami Magyar Színház is: a társulat művészeinek szavalatait sorra teszik közzé az intézmény Facebook-oldalán. A társulat péntek este nyolctól közvetíti ugyanitt a Gyulai Várszínházzal közösen színpadra állított III. Richárd című 2008-as előadását, amelyet Tompa Gábor rendezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?