Aegon-díjra jelölték Láng Zsolt Bolyai című regényét

Közzétették a 2020-as Aegon Irodalmi Díj esélyeseinek shortlistjét, amelyen idén először csak öt könyv szerepel.

Mint írtuk, változott a díj odaítélésének menete: az öt címet öt fős zsűri választotta ki arról a húszas listáról, amelyet ezúttal nem a kiadók, hanem egy hét fős szakmai testület állított össze. Ezen a listán több erdélyi szerző könyve is szerepelt, közülük Láng Zsolt történelmi nagyregénye, a Bolyai került be az esélyesek közé (a könyv marosvásárhelyi bemutatójáról a Maszol is beszámolt).

A 2020-as Aegon Irodalmi Díjra a következő könyvek esélyesek:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)

Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

A zsűri tagjai, Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, videóban ajánlják a shortlisten szereplő műveket, az ajánlók elérhetők az Aegon-díj Facebook-oldalán. Láng Zsolt regényét Lévai Balázs ajánlja:

 

Az Aegon Irodalmi Díj zsűrije tavasszal dönti el, hogy kit díjaz az öt jelölt közül, a nyertest 2020. április 22-én ünnepélyes sajtótájékoztató keretében jelentik be.

Az Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal és több tízmillió forint értékű médiamegjelenéssel járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza. Az Aegon Magyarország emellett ingyenesen letölthető középiskolai tancsomagokat készít, saját íróportré filmjeivel és estjeivel jelen van a fesztiválokon, valamint a fontos kulturális események támogatójaként közel viszi közönségéhez az irodalmat, olvasható az elismerést bemutató oldalon.

Kapcsolódók

Kimaradt?