Több erdélyi szerző esélyes az Aegon Irodalmi Díjra

Az idén 15 éves független magyarországi irodalmi díjat átnevezték, és változott a kiválasztás menete. Szerdán közzétették a jelöltek húszas hosszú listáját, amelyen több erdélyi szerző magyarországi kiadónál megjelent könyve is szerepel.

Az Aegon Művészeti Díj 2020-tól az Aegon Irodalmi Díj nevet viseli, ezzel is jelezve az Aegon Magyarország elkötelezettségét a kortárs irodalom iránt.

A név- és arculatváltás mellett változott a kiválasztás menete is. Míg korábban a kiadók választották ki azokat a könyveket, amelyek versenybe kerülhettek a díjért, 2020-tól egy hétfős szakértői testület dönti el, melyik az a húsz alkotás az előző év kortárs magyar szépirodalmi terméséből, amelyik érdemes lehet az elismerésre. A szakmai testület tagjai online felületen adják le voksaikat, a legfiatalabb olvasókat az Aegon Magyarország által támogatott Irodalom másképp középiskolai verseny egyik korábbi résztvevője képviseli.

A jelöltek húszas listáján szerepel Balla Zsófia: A darázs fészke, Bodor Ádám: Sehol, Kovács András Ferenc: Requiem Tzimbalomra, Láng Zsolt: Bolyai, Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy és Szilágyi István: Katlanváros című kötete is. A jelölt könyvek a Magvető Kiadó, a Pesti Kalligram, a Jelenkor Kiadó, és az MMA Kiadó gondozásában jelentek meg. A teljes lista:

Balla Zsófia: A darázs fészke
Bari Károly: A mozdulatlanság örökbefogadás
Barnás Ferenc: Életünk végéig
Bodor Ádám: Sehol
Csabai László: A vidék lelke
Darvasi László: Magyar sellő
Grecsó Krisztián: Vera
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb    
Kovács András Ferenc: Requiem Tzimbalomra       
Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak
Kukorelly Endre: CéCéCéPé  
Láng Zsolt: Bolyai
Markó Béla: Amit az ördög jóváhagy
Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt        
Nemes Z. Márió: Barokk Femina     
Pál Sándor Attila: Balladáskönyv      
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint   
Schein Gábor: Megleszünk itt           
Szilágyi István: Katlanváros   
Tóth Krisztina: Fehér farkas

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?