Online hallgatható az Illyés Kinga marosvásárhelyi színésznő lehallgatási dossziéjából készült rádiójáték

Obiectiva Theodora címmel készített rádiójátékot a kultikus marosvásárhelyi színésznő, Illyés Kinga (1940-2004) lehallgatási dossziéjából lánya, Török-Illyés Orsolya. A közel 3000 oldalas dossziéból férjével, Hajdu Szabolccsal együtt dolgozták ki a 124 perces hangjátékot, amely már online is hallgatható.

Török-Illyés Orsolya színésznő 2014-ben megtudta, hogy anyukáját, Illyés Kinga színésznőt húsz éven át megfigyelte a Securitate. A nyolc vaskos dossziét, közel 3000 oldalnyi, javarészt kézzel írt, román nyelvű dokumentációt elolvasva „mintha egy csodálatos kristálygömbbe tekintene az ember, a múlt ködhomályától mentes, tűéles képen tűnik elő a 70-es 80-as évek Romániája, ez a színes, izzó erdélyi közösség, mint egy áttetsző csepp, és benne a tenger - az egész akkori társadalom” – írja Török-Illyés Orsolya, akit többek között az Ernelláék Farkaséknál című Kristály Glóbuszt nyert filmből ismerhetünk.

A „kristálygömb” azért is különösen érdekes, mert a célszemély, Illyés Kinga az erdélyi magyar értelmiség meghatározó alakjai közé tartozott, lakásán „egymásnak adták a kilincset a kor híres írói, költői, képzőművészek, a későbbi politikusok, színészek, egyetemisták, színészhallgatók” – írja róla lánya. A hátborzongató részletességgel dokumentált életből Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs két év történéseit emelte ki, „amely többek között magában foglalja a „Theodora” fedőnevű célszemély első férjével való viharos kapcsolatát és tőle való elválást, egy színházi előadás viszontagságos létrehozását, új szerelmének feltűnését és születendő gyermekének történetét”.A 124 perces rádiójátékot vasárnap 17 órától a Tilos Rádió sugározta először, de online is meghallgatható az Obiectiva Theodora blogon. A Médiatanács Cserés Miklós-pályázatának támogatásával, a Magyar Mecenatúra Program keretében létrejött hangjátékhoz többek között olyan színészek kölcsönözték az orgánumukat, mint Zsótér Sándor, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Hegedűs D. Géza és Sárosdi Lilla. A főszereplő a saját lánya, Török-Illyés Orsolya hangján szólal meg, de hallhatjuk Illyés Kinga unokáját, Hajdu Lujzát is.

Kapcsolódók

Kimaradt?