Lehallgatnak az okostelefonjaink? Egy kiberbiztonsági cég utánajárt

Miután elterjedtté vált, hogy a Facebook és a Google a mobiltelefonokon keresztül füleli le felhasználóit, a Wander nevezetű kiberbiztonsági cég szakemberei négy okostelefont felhasználva derítették ki, érdemes-e hinni a riogató találgatásoknak. Kísérletükkel rávilágítottak, nincsenek bizonyítékok arra, hogy lehallgatnának az okostelefonjaink – írja a hvg.hu portál.

 A lehallgatásról szóló összeesküvés-elméletet úgy cáfolták meg, hogy a négy mobilkészülék közül egy Samsung-Apple párost olyan szobába helyeztek, ahol 30 percen át macska- és kutyaeledelről szóló reklámokat játszottak le, a másik Samsung-Apple párost pedig egy csendes szobában tartották, az eljárásokat pedig három napon keresztül ismételgették. A felmérés során a Facebook, a Snapchat, az Instagram, a Google Chrome, a YouTube és az Amazon alkalmazásai futottak a háttérben úgy, hogy teljes körű hozzáférést kaptak előzőleg a készülékekhez.

A kísérlet végén nemcsak azt figyelték meg, hogy milyen állateledelekkel kapcsolatos reklámokat találnak a platformokon, hanem a mobilok energiafogyasztását és adatforgalmát is megvizsgálták. Kiderült, sem a reklámok megjelenítésében, sem az akkumulátor- vagy az adatforgalom használatát illetően nem történt jelentős változás. A készülékek „aktivitása” hasonló volt azokéhoz, amiket a csendes szobában helyeztek el – írja a BBC. A mobilkészülékeken ugyan észleltek adatforgalmat, de a szakemberek szerint olyan csekély mértékű volt, hogy még azt a szintet sem közelítette meg, amit a digitális asszisztensek használnak.

James Mack, a Wandera rendszermérnöke és Eldar Tuvey, a Wandera társalapítója is elmondta, hogy a beavatkozás során tapasztaltak azt jelzik, hogy az okostelefonok esetében nincs szó adattovábbításról, vagy lehallgatásról, azt pedig nem tartják valószínűnek, hogy az óriáscégek olyan módszerekkel kémkednének, amelyeket nem lehet észrevenni.

Egy érdekes megállapítást ugyanakkor mégis tettek a kutatók: kiderült, hogy az androidos alkalmazások a csendes szobában, az iOS appok pedig az audio szobában generáltak nagyobb adatforgalmat. Hogy miért, arra egyelőre nem jöttek rá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?