Schnedarek Ervinre, a száz éve született legendás marosvásárhelyi filmesre emlékeznek

Vetítéssel és beszélgetéssel ünnepli Schnedarek Ervin születésének századik évfordulóját az Édentől Keletre Filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat Marosvásárhelyen, csütörtökön este hattól a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében (az András Lóránt Társulat székhelyén). Az eseményre a belépés ingyenes.

A szervezők közleményben hívják fel a figyelmet arra, hogy 100 éve, 1920. január 21-én született Schnedarek Ervin (1920–2008), Marosvásárhely legendás filmese és pedagógusa. Annyira szerette a mozgóképet, hogy önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, amikor a városban nagyon kevesen tudták, hogy milyen egy filmkamera. A Maros-Magyar Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanára lett, később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan kreatív műhellyé vált. A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban minőségi szabadidős tevékenységet biztosított. Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a hetedik művészetről elnevezett Studio 7-et.
Az Erdélyi Audiovizuális Archívum és a Maros Megyei Múzeum 2019 augusztusában egy kiállításon mutatta be Schnedarek Ervin világát, az intézményeket, ahol filmesként dolgozott, 100. születésnapján pedig alkotóként szeretnék bemutatni, hogy méltán tudja elfoglalni a helyét az erdélyi filmtörténetben. Premierként vetítik le a róla készült rövid dokumentumfilmet.

PROGRAM:

18:00 – vetítés: Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül II., Schnedarek Ervin. Rendezte Németh Szabolcs Előd, 2019, 27 perc.

A Filmtetten megjelent websorozat második része a Schnedarek Ervin-féle marosvásárhelyi amatőr filmklubról szól, amelyik az 1970-es és 80-as években az egyik legszínvonalasabb filmes műhely volt Romániában. Nemcsak magát a műhelyt és kiemelkedőbb alkotásait, hanem az alkotásokon keresztül az 1980-as évek Marosvásárhelyét mutatjuk be a filmklub egykori tagjai – Miholcsa Gyula, Toró Annamária és Haáz Sándor – segítségével.

18:30 – vetítés: válogatás Schnedarek Ervin (és diákjai) rövidfilmjeiből
A két Bolyai (dokumentumfilm,1970-es évek)
Nem / Nu (kisjátékfilm,1983)
Farsangtemetés Sófalván (dokumentumfilm,1982)
Rókavadászat (kisjátékfilm, 1970-es évek)
Tóparti Idill (animáció,1975)

19:15 – beszélgetés Schnedarek Ervin gyerekeivel
moderátor: Blos-Jáni Melinda, Németh Szabolcs Előd

Ezen az estén a 100. születésnap tiszteletére közel 100 videó (kisfilmek, forgatási gyakorlatok, animációk és bemutatófilmek is lesznek az 1960 és 1992 közötti időszakból) válik elérhetővé az Erdélyi Audiovizuális Archívum online adatbázisában.

Az Édentől Keletre Filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat eseményének támogatói és partnerei a Maros Megyei Múzeum, a Filmtett, a KPI - Kutatási Programok Intézete, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az Aranka György Társulat, az Studium Prospero Alapítvány és az Aranka György Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?