A marosvécsi várkastély újranyitásának ötödik évfordulóját ünneplik

Öt éve kapta vissza a Kemény-család jogos örökségeként a marosvécsi várkastélyt, ennek örömére megismétlik az akkor több száz érdeklődő jelenlétében tartott kapunyitó ünnepséget. November 9-én egésznapos, családbarát programmal várja az érdeklődőket a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület.

A szervezők közleménye szerint az egésznapos rendezvényre a belépés ingyenes, de adományokat szívesen fogadnak.

A 10 órakor kezdődő programban helyet kapnak előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, sajtóklub, kastélytúrák, kiállítások, filmvetítések, néptánc-bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, lovas bemutató, vetélkedők, vásár is. A gyermekeket többek között Legendárium-rajzfilmekkel, a Pont Csoport interaktív EduKastély-játékaival, tollaslabda-versennyel, lovaglással és arcfestéssel várják.Lesz kerekasztal-beszélgetés a kastély elmúlt öt évéről és Kemény János munkásságáról, valamint sajtóklub a romániai visszaszolgáltatási eljárásokról. Kilyén Ilka színművésznő irodalmi előadást tart helikonos szerzők műveiből, Géczi Amália pedig zongorázni fog a kastély nagytermében található hangszeren. Egy Kemény Jánosról szóló film levetítésre is sor kerül, valamint több, a Kemény-család tagjaival kapcsolatos könyvet bemutatnak.

Mint írják, a kastély elmúlt 5 évének programjait bemutató plakát- és fotókiállítással is készülnek, egy Kemény-kastély témájú, gyermekeknek szóló fotóversenyre beérkezett alkotásokból összeállított tárlat megnyitójára és díjátadójára is sor kerül, emellett az érdeklődők megtekinthetik Fóris Zoltán fényképeit, valamint Vass Dalma rajzait és festményeit.

A rendezvény ideje alatt másfél óránként indulnak vezetett kastélylátogató túrák az épület főkapuja elől. A vásár, a tollaslabda-, gulyásfőző- és favágóverseny, az étel- és italsátrak várják a látogatókat, sőt az Art Equest Lovasiskola lovasbemutatóval vesz részt a rendezvényen, este pedig Tűzvarázs és Titán koncertekkel zárul a program.

A marosvécsi Kemény-várkastély késő reneszánsz stílusú műemléképület, művészettörténeti, történelmi és kultúrtörténeti jelentősége mellett irodalomtörténeti szempontból is igen fontos: 1926 és 1944 között a kastély akkori tulajdonosának, báró Kemény Jánosnak köszönhetően az erdélyi magyar irodalmi élet szereplői találkozókat tartottak a várkastélyban. A Helikon néven ismertté vált szabad munkaközösség az erdélyi magyar írók legszámottevőbb és legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt a két világháború közötti időszakban. A közösség egyik legismertebb tagjának, gróf Wass Albertnek hamvait 1999-ben a kastély kertjében helyezték végső nyugalomra.

Kapcsolódók

Kimaradt?