Krimi, zenés vígjáték, groteszk tragédia – összeállt a brassói Magyar Színházfesztivál programja

Beregszász, Budapest és Marosvásárhely nemzeti színházai mutatják be egy-egy előadásukat október 24-27. között a harmadik kiadásához érkezett brassói Magyar Színházfesztiválon. Az idei felhozatalt verses előadás, lírai koncert, stúdióelőadás és színészzenekari koncert is tarkítja, és várják a Cenk alá a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházat is, amelynek produkciójában Koltai Róbert játssza a főszerepet.

A szervezők közleménye szerint a fesztivál harmadik kiadására három ország nemzeti színháza érkezik Brassóba. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház mellett két határon túli vendég is fellép: a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház egy koprodukcióban játszott előadásával, valamint a budapesti Nemzeti Színház, amely Tamási-darabot hoz a fesztiválra. Ez utóbbiak rendezője Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója. A nemzetik játékához társul Magyarország egyik legfiatalabb színháza, a tavaly Brassóban jelentős népszerűséget szerzett salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amelynek produkciójában Koltai Róbert látható. 

Műfajok tekintetében is sokszínű lesz idén a brassói seregszemle: lesz krimi, zenés vígjáték, groteszk tragédia és példázat három felvonásban. Toró Tamás brassói önkormányzati képviselő, a Magyar Színházfesztivál főszervezője szerint idén olyan műsort sikerült összeállítani, amely által Brassó fontos helyett szerzett magának az erdélyi magyar színházi fesztiváltérképen.

A seregszemlén idén is lesznek nagyszínpadi előadásokat kísérő programok és produkciók: a színház „brassói színeit” ünneplik a fesztiválkezdő előadással, amelyben az Áprily Lajos Főgimnázium Grimasz diákszínjátszó csoportjának tagja lép fel. Ezt követi a Kovács András Ferenc verseiből összeállított koncert-előadás, a Jack Cole dalai. A pénteki fesztiválnap vendége a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagjai alkotta Loose Neckties Society zenekar, szombaton pedig Sebestyén Aba színész, rendező mutatja be Székely Csaba drámaíró „egyszerű történetét”, a Szeretik a banánt, elvtársak? címűt.

A fesztivál nagyszínpadi előadásaira online válthatók bérletek és jegyek, valamint hétköznapokon az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének székházában. Ez utóbbi helyszínen a kísérőrendezvényekre is válthatók belépők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?