Meghalt Karel Gott, a Kelet Sinatrája

Kedd éjszaka, 80 éves korában elhunyt Karel Gott cseh énekes, akit a Kelet Sinatrájaként és Prága aranyhangjaként is gyakran emlegettek. Utolsó, tavasszal közzétett dala minden idők legsikeresebb cseh videoklipje lett a Youtube-on.

A művésznél másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) diagnosztizáltak, amely a többféle kezelése ellenére az elmúlt hónapokban akut leukémiává fejlődött, írja a Welt információira hivatkozva a 24.hu.A Plzenben, 1939-ben született Karel Gott főleg Csehországban és német nyelvterületen volt népszerű, de híre egész Kelet-európában elterjedt. Először festőnek készült, majd villanyszerelőként dolgozott Prágában, végül rátalált a zenére: először operaénekesnek tanult, majd áttért a populáris stílusokra.

Első kislemeze 1962-ben jelent meg, az Oči sněhem zaváté című dallal aratta első átütő sikerét, amely a vasfüggönyön túlra is eljutott: 1968-ban Ausztria színeiben indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol a szocialista országok nem vettek részt.1967 és 2000 között Karel Gott 125 nagy- és 72 kislemeze jelent meg német nyelvterületen, és fél évig a Las Vegas-i New Frontier Hotel and Casinóban lépett fel. Szabad utazásának talán az volt az ára, hogy a Charta 77-et aláíró ellenzékiekkel szemben a kommunista államhatalmat támogatta.

1992-ben gyémánt díjat kapott a Suprafon kiadótól, amiért összesen 13 millió hanghordozót adott el csak Csehszlovákiában. Utolsó videoklipjén 13 éves lányával énekel duettet, a felvételt csaknem 15 millióan látták a Youtube-on, ez lett minden idők legsikeresebb cseh videoklipje.

Kapcsolódók

Kimaradt?