Cenzúrázatlan magyar filmklasszikus és animációs műhely is színesíti a Filmtettfeszt csíkszeredai programját

A 19. Filmtettfesztet más erdélyi helyszínek mellett csütörtöktől vasárnapig Csíkszeredában is megszervezik, ahol többek között A tanú felújított, cenzúrázatlan változata és gyermekeknek szóló animációs műhelymunka is szerepel a programban.

Hat nagyjátékfilmmel, tíz rövidfilmmel, két gyermekeknek szóló vetítéssel és egy különleges gyermekprogrammal is készülnek a csíkszeredai szervezők a két éve a Csíki Moziba költözött eseményre. Már a fesztivál első napja egy filmkülönlegességet tartogat a nézőknek: Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változata pereg a vásznon csütörtökön este.

Az 1969-ben forgatott filmet jó tíz évig dobozba zárta a korabeli cenzúra, először 1981-ben, Cannesben vetítették le, ezt követően további 32 országban mutatták be. Az akkor bemutatott változat némileg eltért az eredetitől, hiszen a hatalommal való egyezkedések során egyes jeleneteket ki kellett vágni, valamint újabbakat is hozzá kellett forgatni bizonyos kívánságok szerint. Például a film zárójelenetéül szolgáló villamosjelenet szintén a cenzúra nyomására készült el. A fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan kópia alapján, a digitális technika segítségével most elérhető vált az eredeti változat rekonstrukciója. Ezt láthatja most a Filmtettfeszt erdélyi közönsége.

Zoetrópot is készíthetnek

A Filmtettfeszt helyszínei közül Kolozsvár és Nagyvárad mellett csak a csíkszeredai Csíki Moziban kedveskednek külön programmal a gyermekeknek. A szervezők közlése szerint a gyermekprogram során a Vízipók csodapók című rajzfilm karaktereiből kiindulva zoetróp készítésére vállalkoznak. A zoetróp egy olyan berendezés, amely a mozgás illúzióját kelti álló képek gyors egymás után következéséből. A gyerekeknek alkalmuk lesz megtapasztalni a mozgókép egy régi és egyszerű formáját a szerkezet elkészítése által, melyet a foglalkozás végén magukkal vihetnek. A program főleg a 6–10 éves korosztály számára ajánlott, de a szülők is bátran kipróbálhatják magukat.

A részletes csíkszeredai program, filmleírásokkal itt böngészhető. A nap közben zajló vetítéseken és gyerekfoglalkozáson a részvétel  ingyenes, az esti nagyjátékfilmekre a belépőjegy ára 10 lej. Jegyek online és a Csíki Moziban működő jegyirodában válthatóak. A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle október 2. és 6. között zajlik 15 településen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?