Sárga Csikó-díjat kap az Anyám és más futóbolondok a családból rendezője Kolozsváron

A Filmtettfeszt az erdélyi filmes szakma támogatásáért odaítélt Sárga Csikó-díját idén Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapja, jelentették be a szervezők.

A Balázs Béla-díjas alkotó vendégtanárként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakos diákjainak több generációját készítette fel forgatókönyvírásból, emellett több erdélyi témájú dokumentumfilmet forgatott, például Böjte Csaba ferences szerzetesről (Utazások egy szerzetessel, 2004) és a csángók mai helyzetéről (Csángók, 2008).

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

Fekete Ibolya végzettségét tekintve magyar-orosz szakos nyelv és irodalom tanár, először filmes kiadványokat szerkesztett, filmkritikákat és tanulmányokat írt, majd forgatókönyvek szerzőjeként került közelebb a filmgyártáshoz. 1989 óta készít dokumentumfilmeket, első nagyjátékfilmjét 1996-ban fejezte be. A Chico című filmjével a legjobb rendező díját nyerte Karlovy Varyban 2001-ben. Legutóbbi rendezését, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet 2016-ban a Filmtettfeszt is műsorra tűzte.

Fekete Ibolya tiszteletére a Bolse Vita című első játékfilmjét vetíti a Filmtettfeszt a kolozsvári Győzelem moziban, október 5-én, szombaton délután 3-tól. Az 1996-ban készült 97 perces filmdráma 1989 izgalmas nyarán játszódik, amikor Magyarország megnyitotta nyugati határát, s ezzel kezdetét vette az új népvándorlás a felbolydult Kelet-Európában. A különböző országokból érkező szereplők Budapesten egy Bolse Vita nevű rock-kocsmában találkoznak. Egyiküket az az Eduardo Rózsa Flores alakítja, aki részt vett a horvátországi függetlenségi háborúban, később pedig Bolíviában gyilkolták meg, mert állítólag részt vett egy merényletben Evo Morales államelnök ellen. Az ő életéről szól egyébként Fekete Ibolya Chico című filmje, amelynek főszerepét is eljátszotta.

A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét október 2. és 6. között szervezik meg Kolozsváron, ezzel párhuzamosan még 13 településen lesznek filmvetítések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?