Kolozsvári középiskolások Házsongárdról szóló filmje nyert díjat (VIDEÓ)

Mutatjuk a középiskolásokból álló Kolozsvár Filmműhely első díjnyertes munkáját, a Házsongárdi sétát. A komlói III. Hét Domb Filmfesztiválon nyert elismerésnek köszönhetően a kolozsvári licisek ősztől profi kamerával tanulhatnak tovább.

A kolozsvári alkotóműhelyt a közel 15 éve működő zentai Bolyai Filmműhely mintájára hozták létre az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) támogatásával, célja a környékbeli középiskolás diákok filmes képzése, a fotózás, a televíziós munkák és a filmművészet iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolása. A vajdasági modell működőképesnek bizonyult, hiszen a Bolyai Filmműhely produkcióival több filmfesztiválon lehetett találkozni, egykori tagjai közül pedig többen helyezkedtek el a médiában, hívta fel a figyelmet a Kolozsvár Filmműhely szakmai vezetője, Csibi László dokumentumfilmes, egyetemi oktató.

Az első körben összeállt csapat tagjai, Müller Tibor, Szántai Kristóf, Farkas Ilona Janka, Gregus-Fóris Gergő és Makkai József különböző kolozsvári líceumokból érkeztek. A Kolozsvár Filmműhely (KoFi) nevet azért választották a kezdeményezők, hogy magyar nyelvterületen könnyen lokalizálható legyen, amire a logóban felhasznált Mátyás-szobor is ráerősít. Ezt egyébként szintén diák, Csibi László egyik filmszakos egyetemista tanítványa tervezte.A KoFi első két többnapos műhelymunkáját, amit a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Művészeti Karaván nevű meghívásos pályázatán kapott összegből finanszírozott az EMKISZ, a Bolyai Filmműhellyel közösen szervezték Kolozsváron, majd Zentán. A kolozsvári foglalkozás alkalmával született a nemrég díjazott Házsongárdi séta, amelyben megtudjuk, hogy mit lát a város egyik leghíresebb idegenforgalmi látványosságából két helybéli tinédzser. A téma és a megközelítés a diákok ötlete volt, hangsúlyozta Csibi László, ő szakmai vezetőként a „diktátor” szerepét játszotta, aki eldöntötte, hogy a szűk időbeli és technikai keretek között mit valósítanak meg, és mit nem.

Csibi László úgy gondolja, hogy „ha már készítettél valamit, ami vállalható, akkor azt meg kell mutatni”, ezért különböző fesztiválokra nevezte az elkészült két alkotást. A Házsongárdi séta így nyert második díjat, és ezzel együtt egy profi kamerát a komlói Hét Domb Filmfesztivál diákmezőnyében, a Zentán készült kisfilm, a Deux Chaussettes Romantiques pedig a zalaegerszegi Göcsej Filmszemlén futott.

A Kolozsvár Filmműhely keretében a továbbiakban rendszeres foglalkozásokat szerveznének a Szabédi Emlékházban, illetve újabb határon túli magyar fiatalokkal vennének részt közös filmes műhelyeken. A foglalkozás minden középiskolás diák számára nyitott, jelentkezni az EMKISZ részére küldött motivációs levéllel lehet, az emkeifjusag@gmail.com e-mail címen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?