A Saul fia is bekerült az évszázad legjobb filmjei közé

Az évszázad legjobb filmjei közé sorolta Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjét a The Guardian brit napilap, amely pénteken tette közzé a 2000 után készült legjobb száz film listáját.

A százas listát Paul Thomas Anderson Vérző olaj (There Will Be Blood) című, 2007-ben bemutatott filmje vezeti. Az első tízben szerepel még sorrendben Steve McQueen 12 év rabszolgaság (12 Years a Slave), Richard Linklater Sráckor (Boyhood), Jonathan Glazer A felszín alatt (Under the Skin), Wong Kar-Wai Szerelemre hangolva (In the Mood for Love), Michael Haneke Rejtély (Caché), Charlie Kaufman Kis-nagy világ (Synecdoche, New York), Barry Jenkins Holdfény (Moonlight) és Lucrecia Martel Zama című filmje, valamint a tizedik helyen egy marionett akció-musical 2004-ből, az Amerika kommandó: Világrendőrség (Team America: World Police).

A Saul fia a 12. lett a The Guardian által felállított sorrendben. Nemes Jeles László debütáló játékfilmje 2016-ban kapta meg a legjobb idegen nyelvű film Oscarját Hollywoodban. A Laokoon Filmgroup gyártásában, Röhrig Géza főszereplésével készült alkotást a kritikusok is a legfontosabb holokausztfilmek közé sorolták, több tucatnyi díjat, köztük a Golden Globe-ot is elnyerte.A Saul fiát David Lynch Mulholland Drive című thrillere előzi meg, s mögötte olyan filmek címe olvasható, mint a Roma (Alfonso Cuarón), A nagy szépség (La grande bellezza, r.: Paolo Sorrentino), A fehér szalag (Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte, r.: Michale Haneke), a japán Mijazaki Hajao Chihiro szellemországban (Sen to Chihiro no kamikakushi) című animációja vagy a Lincoln Steven Spielbergtől.

Az első ötven film között van még Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 saptamâni și 2 zile) című filmje, Wes Anderson két alkotása, a Grand Budapest Hotel és a Tenenbaum, a háziátok (The Royal Tenenbaums) is, Andrej Zvjagincev Leviatán (Leviathan) című drámája, Lars von Triertől a Dogville, Martin Scorsesétől A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street), Maren Ade Toni Erdmann című vígjátéka, Pedro Almodóvartól a Volver, és Linklater egy másik filmje, a Mielőtt lemegy a nap (Before Sunset) is.

A listán a századik helyet Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time in Hollywood) című filmje foglalja el.

A The Guardian kérdésére Paul Thomas Anderson elmondta, hogy miközben szerinte nem nehéz számos jó filmet találni a 21. század terméséből, elfogadja az első helyet. Mint hozzátette: régen nem látta a Vérző olajat, de mikor legutóbb megnézte, büszke volt és elégedett, és úgy érzi, a film valójában Daniel Day-Lewis nagyszerű alakítása révén hat.A film aktualitásával kapcsolatban elmondta: sajnos úgy látja, nem veszített az időszerűségéből, bár szívesen nézné inkább úgy, mint egy sci-fit vagy "egy visszaemlékezést arról, hogy egykor milyen őrültek is voltunk".

A Vérző olaj Upton Sinclair 1927-es Olaj! című regénye nyomán született. Paul Thomas Anderson a tragikus példázattal fejti ki a kapitalizmus kritikáját egy ember felemelkedésén és szükségszerű bukásán keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?