Negyedszer szervezik meg a bábszínházi szakma fesztiválját Nagyváradon

A versenyprogram mellett egy konferenciasorozat első állomásának is otthont ad a nagyváradi Fux Feszt. Az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját negyedik alkalommal szervezik meg.

Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője gyermeknevelési szabadságát megszakítva tért vissza a bábszínházhoz, árulta el Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, aki hozzátette a társulatnak kellő ereje van ahhoz, hogy a színház támogatásával megszervezze a bábszínházi szakma fesztiválját. A Lilliputnak egyébként új kezdeményezése is van: a bábszínészek egyedül vagy társaságban népmeséket adnak elő, és a Youtube-csatornájukra töltik fel őket, hogy bárki meghallgathassa.

A hat erdélyi hivatásos magyar bábszínház – Brighella Bábtagozat – Szatmár, Puck Bábszínház – Kolozsvár, Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház – Marosvásárhely, Cimborák Bábszínház – Sepsiszentgyörgy, Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Temesvár, Lilliput Társulat – Nagyvárad, és a székelyudvarhelyi Udvarhely Bábműhely mellett 2019-ben a fesztivál vendége lesz a debreceni Vojtina Bábszínház, a pécsi MárkusZínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Bozsik Yvette Társulat, Fabók Mancsi Bábszínháza, Markó-Valentyik Anna, illetve Pályi János. Idén is részt vesz a fesztiválon a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia bábtársulata is, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos-, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói egy-egy előadással.

Megíratlan történetek

Hetvenedik évadát kezdte el a Lilliput társulat, ennek jegyében az idei Fux Feszten egy konferenciasorozatot is elindítanak Hetven év báb címmel. A megkeresés Biró Árpád Leventéhez, a színház kommunikációs felelőséhez érkezett, aki elmondta, a szintén 70. évadát kezdő Budapest Bábszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) közreműködésével szervezik a sorozatot, melynek első állomása október 1-jén lesz Nagyváradon.A Megíratlan történetek címet viselő konferencián a nagyváradi bábszínház mellett a kolozsvári Puck Bábszínházról, az egykori marosvásárhelyi állami bábszínházról, valamint a nagyváradi és kolozsvári bábszínházak volt rendezőjéről, Kovács Ildikóról lesz szó. A konferenciasorozat október 8-án a Budapest Bábszínháznál folytatódik, 18-án pedig az OSZMI-nál zárul.

Nem csak gyerekeknek szól a bábszínház

A bábszínházak maguk dönthették el, mely előadással vesznek részt a versenyprogramban árulta el Botházy-Daróczi Réka. A szakmai zsűri tagja lesz Asbóth Anikó bábszínész, színházigazgató, Benedek Botond színész és Papp Tímea kritikus, emellett idén is összeáll a pedagógus- illetve gyermekzsűri is, tette hozzá. A program minden nap szakmai beszélgetésekkel zárul. Szeptember 30-án, a népmese napján nulladik napot tartanak, ezen három előadást láthatnak a nézők.

Újdonságnak számít, hogy szeptember 17-éig a pedagógusok jelezhetik majd, mely előadásokon vennének részt diákjaikkal. A Fux Fesztre a jegyeket szeptember 17-én kezdik el árusítani, egy gyermekbelépő 7, egy felnőttbelépő 10 lejbe kerül majd.

Talán rendhagyónak tűnnek a bábszínházi felnőtt előadások, mondta a művészeti vezető, de érdemes lesz megnézni Fabók Mancsi Bábszínháza Azért a kis bolondságért, a MárkusZínház Grand Hotel és Markó-Valentyik Anna Ideje a meghalásnak című előadásait, s a Bozsik Yvette Társulat Bogarak című, a legkisebbeknek szóló előadását is. A Fux Feszt részletes programját itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?