Góbi Rita első sepsiszentgyörgyi rendezésével indít évadot az M Studio

Három bemutatót, turnékat és fesztiválszerepléseket tervez a 2019/2020-as évadra a sepsiszentgyörgyi M Studio, ahol a FLOW3 nemzetközi mozgásszínházi fesztivált is megrendezik november folyamán.

Az első bemutató a Sírunk, nevetünk lesz szeptember 15-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban, a Lábán Rudolf-díjas Góbi Rita koreográfiájában, aki első alkalommal rendez az M Studiónál, olvasható a színház közleményében. Az előadás az emlékek töredékes és olykor csalóka szerkezetén keresztül, képszerűen eleveníti fel a múltat. Az előadók őseik bőrébe bújva egy olyan kort jelenítenek meg, amikor még ők sem léteztek. A jelenetek olykor hirtelen megszakadnak; az életerős test mozgása repetitívvé válik, az öregkor torz, nehéz, küzdelmes mozdulatai szép, izgalmas, absztrakt táncokká alakulnak át. A gyerekkor és az öregség állapotai játszanak egymással. A kisgyerek első bizonytalan lépései és az idős ember ingatag járása közt húzódik a mozgások gazdag skálája.Az előadás zenéjét Szegő Dávid jegyzi, a fénytervező Zuzana Režná, a jelmeztervező Marie Gourdain, a dramaturg Zsigó Anna. Az előadást a Román Kulturális Alap (AFCN) és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az évad második, október 30-i bemutatóját Ermira Goro táncművész, koreográfus jegyzi, a brit DV8 Physical Theatre táncosa, aki 2017-ben mutatkozott be Sepsiszntgyörgyön a FLOW2 fesztivál keretében: az Onassis Cultural Centre produkciójában készült Dandelion előadásban láthatta a közönség. Idén koreográfusként tér vissza a társulathoz, a Variations: No. 1 produkció önmagunk és a másik hiteles megismerését, az őszinte kapcsolatteremtés lehetőségeit kutatja a tánc és a fizikai színház nyelvén keresztül.

Cosmin Manolescu bukaresti táncművész, koreográfus rendezi az M Studio harmadik bemutatóját. Az alkotó a Serial Paradise Company/Fundația Gabriela Tudor koreográfusa, kurátora és művészeti vezetője, jelenleg nemzetközi projektekben, rezidenciaprogramokon vesz részt Bukaresttől Tokyóig. A bemutató tervezett időpontja 2020. március közepe.

Az M Studio nemzetközi mozgásszínházi fesztiváljára, a FLOW3-ra november 13-17. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál idén is színvonalas, a nemzetközi táncszcéna meghatározó trendjeit képviselő társulatokat vonultat fel. A harmadik FLOW keretében látható lesz az Emanuel Gat Dance (FR), Josef Nadj (FR), a Gobi Rita Company (HU) valamint a Közép-Európa Táncszínház (HU) és Anton Lachky (SK) közös produkciója is.

Emellett folytatódik a LIFT – boys will be boys című előadás nemzetközi fesztiválrészvételeinek sora: az előző évad iráni, németországi, bulgáriai és horvátországi fellépései után szeptember 7-én a lengyelországi Szczecin-ben, a Pro Contra Nemzetközi Színházfesztiválon valamint szeptember 17-én a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón mutatkozik be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült produkció.

A Barta Dóra rendezésében készült Danse noir produkciót turné keretében Budapesten, Debrecenben, Temesváron és Újvidéken láthatja majd a közönség.

Az M Studio programjairól naprakész információk érhetők el a társulat honlapján (www.m-studio.ro) és közösségi oldalain. A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyek továbbra is a Központi Jegyirodában valamint online válthatók.

Kapcsolódók

Kimaradt?