Visky András Pornó című darabját mutatja be a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház

A kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház Răzvan Mureșan rendezésében mutatja be Visky András Pornó című darabját szeptemberben.

A drámaíró eredetileg a Budapesti Nemzeti Színház felkérésére írta ezt a szöveget a hetedik parancsolatból – Ne lopj! – kiindulva, a mögötte rejlő személyes történetet azonban már húsz éve cipelte magával.    

„Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt? »Pornó« – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja” – vall a drámáról Visky András.A Pornót Nagy Mari rendezésében 2011-ben mutatták be a Budapesti Nemzeti Színházban, 2012-ben a Théâtre de l'Odéon is műsorra tűzte Thomas Quillardet rendezésében, ugyanebben az évben a chicagói Theatre Y-ben is játszották Patkó Éva rendezésében. Más színházak mellett 2016-ban a szerző rendezésében mutatták be a drámát a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatánál, Albert Csilla főszereplésével.  

A kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház Euphorion Stúdiójában szeptember 20-án bemutatott előadás szövegét Andrei Dósa fordította románra, a szereposztás tagjai: Alexandra Tarce, Irina Wintze, Miron Maxim, Ruslan Bârlea, Cosmin Stănilă, Radu Dogaru, Radu Lărgeanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?