18: TIFF: a tinédzser gerillákról szóló Monos nyerte a fődíjat

Alejandro Landes dél-amerikai filmrendező Monos című filmje nyerte a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, a Transilvania Trófeát és a 15 ezer eurós pénzjutalmat. A május 31. és június 9. között megszervezett fesztivál díjait szombat este adták át a kolozsvári Nemzeti Színházban.

A Denis Côté és Constantin Popescu rendezők, Mike Goodridge és Anita Juka producerek, valamint Grainne Humphreys, a Dublini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója alkotta zsűri a legjobb rendezés díját és az 5 ezer eurós pénzjutalmat May el-Toukhy-nak ítélte a Szívek királynője (Dronningen) című filmért.A zsűri különdíját A hűséges férfi (L'homme fidèle, r. Louis Garrel) című francia romantikus komédia, a legjobb színész díját Ingvar E. Sigurdsson izlandi színész A White, White Day (Hvitur, Hvitur Dagur, r. Hlynur Palmason) nyerte a díjakkal járó 1500 eurós pénzjutalommal együtt. 

A TIFF versenyszekciójában 12 játékfilm szerepelt, első- vagy második filmjüknél tartó rendezőktől.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) a Vallásóra szekció filmjei közül díjazta a legjobbat, az elismerést a katolikus egyház pedofilproblémáit taglaló Klérus (Cler) című lengyel film kapta (r. Wojciech Smarzowski).

A közönségdíjat a német versenyfilm, Nora Fingscheidt System Crasher (Systemsprenger) című alkotása nyerte el, a román filmek közül pedig a Moromeții 2-re szavaztak a legtöbben.

Külön zsűri értékelte a Román Film Napjaira beválogatott alkotásokat. A legjobb román nagyjátékfilm díját és a 10 ezer eurós pénzjutalmat az Arest (r. Andrei Cohn) nyerte, a Timebox (r. Nora Agapi) dicséretben részesült, a legjobb elsőfilm díját és az ezer eurós pénzjutalmat a Monștri (r. Marius Olteanu) kapta. A román rövidfilmek közül az Opinci (r. Anton Groves és Damian Groves) kapta az 1500 eurós pénzjutalmat, valamint 5 ezer euró értékű filmtechnikai szolgáltatást, a Telefonul (r. Anca Damian) és a Celed (r. Anghel Damian) Ex Aequo elismerésben részesült.

A TIFF életműdíját a nemzetközi szinten is sikereket arató jelmeztervező, Oana Păunescu vehette át, Marcel Iureș színművész Kiválóság Díjban részesült, a filmművészethez való hozzájárulásáért pedig Nicolas Cage-t tüntették ki Transilvania Trófeával. A hollywoodi színész már múlt hétvégén átvette a díjat, és mesterkurzust is tartott Kolozsváron.

A filmfesztivállal párhuzamosan zajló szakmai rendezvények egyike a Transilvania Pitch Stop nevű pitching fórum, ahol filmrendezők és producerek mutatják be készülő filmterveiket anyagi támogatás reményében. Szintén szombat este jelentették be, hogy az Eurimages 20 ezer eurós koprodukciós fejlesztési díját Schwechtje Mihály rendező (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)) és Petrovits Genovéva producer Demokrácia folyamatban című projektje nyerte.

A 18. TIFF díjazottjainak teljes listája itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?