18. TIFF: filmajánlónk a fesztivál utolsó napjaira

Annak, aki a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) második hétvégéjére keres néznivalót, korábbi két filmes élménybeszámolónk (itt és itt) mellett segíthetnek az alábbiak is. Többek között tiltott tanár-diák viszony, 50 fölötti szerelem, valamint az egyházi körökben felbukkanó pedofília és korrupció is szerepel a feldolgozott témák között.

Scarborough

Két szerelmespár az Észak-Yorkshire-i Scarborough szebb napokat is látott Metropole szállodáját választotta tiltott légyottja helyszínéül. Miért tiltott? Mert egyfelől Liz és Daz, másfelől pedig Aiden és Beth között legalább húsz éves szakadék tátong, mindkét esetben az idősebb fél tanára, tanárnője a tizenéves diáknak. Barnaby Southcombe nagyon eredeti történetmeséléssel oldja meg azt a feladatot, hogy a néző lássa, érezze a sztorik összefonódását: a film elején mindkét párral lejátszatja ugyanazokat a dialógusokat, majd pedig amikor már beleszoktunk a váltásokba, akkor már nem terheli duplázással a filmet, és amikor egyik történetből átvág a másikba, akkor mi mégis tudjuk, hogy ugyanaz a jelenet odaát is megtörtén(hetet)t.A TIFF idei felhozatalában több filmből is visszaköszön az aszimmetrikus szerelmi kapcsolat, és ezekben a történetekben a harmadik fél mindig a bűntudat. A fiatalok a rájuk jellemző lendülettel és nemtörődömséggel vetik bele magukat a kapcsolatba, az idősebbeknek már van veszítenivalójuk, ők hamarabb kijózanodnak. A film csattanóját nem áruljuk el, legyen itt elég annyi, hogy mellbevágó. A Scarborough a versenyfilm kategóriában szerepel a TIFF-en, ezért ha díjat nyer szombaton este, akkor vasárnap még levetítik egyszer. Érdemes lesz résen lenni. (Moldován Árpád Zsolt)

Rudolf Nurejev élete (The White Crow)

Rudolf Nurejevnek, a világ leghíresebb balett-táncosának kezdeti éveit – gyerekkor a baskíriai Ufában, tanulóévek Leningrádban és a párizsi disszidálás – vitte vászonra Ralph Fiennes a Rudolf Nurejev élete című filmben. Az öntörvényű, rendkívüli képességeivel és tehetségével nagyon is tisztában levő táncos a teljes szovjet hatalommal dacol akkor, amikor a Kirov-színház párizsi vendégszereplésének első napján ahelyett, hogy a társulat többi tagjával elvonulna a hotelbe, úgy dönt, hogy elindul várost nézni.Ugyanígy elsőként töri meg a feszült csendet azon a fogadáson, amit az orosz és francia balett-táncosok barátkozására szerveztek. Nurejev nem érti, nem akarja elfogadni azokat a megszorításokat, amelyek előtt társai kivétel nélkül fejet hajtanak és szabadságvágya a világsajtó homlokterébe került disszidálásba torkollik. Fiennes filmjének klasszikus sztorivezetése jólesően hat a TIFF programjában szereplő sok kísérletezés után. Vetítik még július 8-án, szombaton 14.30-tól a Diákművelődési Házban. (Moldován Árpád Zsolt)

Tekerd vissza, haver! (Be Kind Rewind)

Annak, aki nem feltétlenül a legfrissebb filmtermést keresi a TIFF-en, mindenképp üdítő lehet beülni Michel Gondry 2008-as Be Kind Rewind című filmjére. A francia filmrendező a 2005-ben Oscar-díjat nyert Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) után forgatta ezt a filmkészítés mestersége előtti tisztelgést New Jersey-ben, és az, aki a legexponáltabb filmjén túl is kíváncsi Gondry életművére, ebből az alkotásból megtudhatja, hogy hogyan is viszonyul a kreativitáshoz. A helyszín amúgy azért érdekes, mert a rendező az amerikai színészcéh szigorú szabályait kijátszva helyi amatőröket is bevont a filmbe.A cselekmény fő helyszíne egy videokazetta-kölcsönző, amely a DVD-k felvirágzása ellenére próbálja elkerülni a végleges csődöt. Az elavult technikának egy váratlan baleset adja meg a kegyelemdöfést: a videotéka teljes gyűjteménye letörlődik. A krízishelyzet mégis jót tesz az üzletnek: az egyik alkalmazott két barátjával saját, ún. „sweded” változatot forgat a filmklasszikusokból, így generálva soha nem látott forgalmat. Így válik a film a vizuális történetmesélés és a közösségi alkotás ódájává, Gondry Kolozsváron is elérhető Amatőr Filmüzemének előzményévé. Vetítik még: péntek, 17:00, Cinema City/Iulius Mall. (Zsizsmann Erika)

Gloria Bell

Ötvenes nők szerelmi élete ritkán központi filmtéma, Sebastian Lelio rendező viszont éppen ezt választotta a Gloria Bell-ben, ráadásul másodszor. Ez az angol nyelvű film Julianne Moore-ral a főszerepben ugyanis a korábbi chilei produkció, a Gloria remake-je, amiért Paulina García elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét a Berlinálén. Hogy egy sikeres filmnek miért kellene elkészíteni az angol nyelvű változatát, arra a rendező válasza az, hogy miért ne lehetne egy filmet ugyanúgy újrajátszani, mint a többször, más-más zenészek által előadott zeneműveket, további lehetséges magyarázat pedig, hogy így szélesebb nézőközönséghez eljuthat a történet. A főszereplő, Gloria Bell nem nyugszik bele abba, hogy egy nőnek két gyermek felnevelése után már nem lehet saját szerelmi élete. Egy új kapcsolat viszont életkortól, korábbi tapasztalatoktól függetlenül együtt jár a tévedés, a sérülés lehetőségével.Ezt a kockázatos utat mutatja meg Lelio, s ha már amerikai remake, akkor aligha választhatott volna találóbbat a független és hollywoodi filmekben is erős szerepeket a háta mögött tudó Julianne Moore-nál. Ha választani kellene a chilei és a spanyol változat között, egy dolog miatt ajánlanám az előbbit: karcosabb, hangsúlyosabb benne az eltérés a szerelemábrázolás filmes konvencióitól. De Julianne Moore vergődését is kár lenne kihagyni. Vetítik még: vasárnap 19:00, Diákművelődési Ház. (Zsizsmann Erika)

Klérus (Kler)

A film már az első jelenetével megüti az alaphangot: a gátlásaiktól (elveiktől is?) levetkőzött három ittas pap mulatozásából hamar rájövünk, Wojciech Smarzowski lengyel rendező munkája nem véletlenül ütötte ki a biztosítékot a kormánytól a katolikus egyházig mindenhol. A Lengyelországban egyébként rekord nézőszámot produkáló nagyjátékfilm három élettörténeten keresztül merül el könyörületlenül a katolikus egyház pedofilügyeiben, a korrupcióban és a hatalomvágyban, az egyházi és a politikai érdekek összefonódásában.Dühös film, ami nem fogad el magyarázatot a romlottnak bemutatott rendszer visszaéléseire. Érdemes rááldozni két órát, magunkkal vinni a történeteket és megvitatni azokat a pénteki esti asztaltársasággal. Vetítik még: péntek, 22:00, Diákművelődési Ház. (Tasi Annabella)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?