Kinde Annamária gyűjteményes verseskötetét mutatták be Nagyváradon

Szombaton mutatták be Nagyváradon a Kinde Annamária Összes művei sorozat első, verseket tartalmazó kötetét, és ez alkalomból adták át a 2018-as Kinde Annamária-díjat, melyet Mikola Emese érdemelt ki.

A Szigligeti Stúdióban Simon Judit szerkesztő, a kötetet kiadó Holnap Kulturális Egyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Demeter Zsuzsával, a kötet szerkesztőjével Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője beszélgetett a verseskötetről. Ezt követően adták át a 2018-as Kinde Annamária díjat – mint Simon Judit elmondta, ezt azért nem a tavalyi Könyvmaratonon tették meg, mert meg akarták várni az életműsorozat első kötetét. A könyv borítója, tipográfiája és tördelése Benkő J. Zoltán munkája, aki az öt évvel ezelőtt elhunyt költő több kötetét is késztette. A könyvbemutatón Kinde Annamária verseiből Firtos Edit, a Szigligeti Színház művésze olvasott fel.

Lezárult Szandra May és Tom Vanguard története

A most bemutatott könyvbe Kinde Annamária kilenc megjelent verseskötetéből gyűjtötték egybe a verseket, mondta Demeter Zsuzsa. A szerző egyik kötetéről a másikra építkezik, a két központi figura pedig Szandra May és Tom Vanguard, az ő kettősük élettörténetét írja meg. A két alak egymáshoz való viszonya ugyanakkor másként jelenik meg azáltal, hogy együtt olvassák a verseket, árulta el a szerkesztő.

Mint Demeter Zsuzsa elmondta, a szerkesztés során az „ultima manus” azaz az utolsó kéz elvét követte, az utolsó Kinde Annamária által javított szöveg volt számára a releváns, így például a Rózsavér című kötetből hat vers került be a könyvbe.

„A kötet, és ami benne van, kerek egész” – mondta Demeter Zsuzsa, a két központi figura története lezárult. Simon Judit hozzátette: tudnak arról, hogy regénytervezet is készült a két alakról illetve Szabó K. Istvánnal beszélt annak idején arról is Kinde Annamária, hogy Szandra May és Tom Vanguard alakját valamilyen módon színpadra vigyék.Ami a Kinde Annamária életében főleg a szakma részéről hiányolt ismertséget, elismertséget illeti, Demeter Zsuzsa elmondta: a Szandra May a hóhullásban. Kinde Annamária költészete című könyvének bemutatójakor sokakról derült ki, ismerték őt brassói, csíkszeredai éveiben, s nem csak a Garabonciás együttes dalszerzőjeként.

A sorozat folytatódik, publicisztikai írások, interjúk várnak még megjelenésre, ezekből a szerző másik arcát ismerhetik meg majd az olvasók. Hiányzik még egy teljes Kinde Annamária bibliográfia, mondta Demeter Zsuzsa, aki azt is hangsúlyozta: a kötetnek el kell jutniuk az olvasókhoz. A verseskötet egyébként már kapható Kolozsváron az Idea Könyvtérben, Nagyváradon pedig az Illyés Gyula és Libris Antica könyvesboltokban.

Díjátadással zárult a könyvbemutató

A Kinde Annamária-díjat a nagyváradi származású, Kolozsváron élő Mikola Emese vette át Kinde Annától, a költő lányától.Mint Szűcs László a méltatásban elmondta, bár az oklevélen a Félrehallgatások című regény szerepel, a szerző eddigi írásaival, például esszéivel is kiérdemelte azt. Az írásterápiával is foglalkozó Mikola Emese könyve továbbgondolásra késztet, és bár érzékenységgel és empátiával figyeli meg az egyént, nem menti fel, hangzott el a laudációban.

Kapcsolódók

Kimaradt?