A 90 éve született Székely Jánosra emlékezik a marosvásárhelyi színház

A 90 éve született Székely János költő, író, drámaíró emléke előtt tiszteleg Henn János egyéni előadása, amelyet vasárnap estére tűzött műsorra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. A vásárhelyi közönség májusban Radnóti-díjas versmondót is hallhat.

A vasárnap este fél 8-tól a színház kistermében megtekinthető Én és a világ című versösszeállítás a 20. század második felének egyik legfontosabb erdélyi alkotója, Székely János előtt tiszteleg. Legjelentősebb művei minden személyes vallomásszerűségük ellenére kifejezik a 20. századi ember transzcendens fogódzóktól való megfosztottságát, és egyetemes igénnyel fogalmazzák meg a szerző korának közösségi sorskérdéseit. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Gyulai Várszínház koprodukciójában megvalósult előadóest a lírai életmű legkarakteresebb darabjaiból összeállt gyűjtemény. A verseket válogatta Elek Tibor; művészeti munkatárs: Gáspárik Attila; előadó: Henn János.Az Éhe a szépnek… című Budapestről érkező vendégelőadás szintén a költészetet varázsolja a marosvásárhelyi színpadra, Gyulai Zsuzsa Radnóti-díjas versmondó és a Strófa Trió előadásában. A verses-zenés műsor nagy ívű válogatás a magyar költészet gazdag tárházából Arany Jánostól Csoóri Sándorig. A versek úgy követik egymást, ahogyan az életünk szakaszai - születés, szerelem, útkeresések és végül a bölcsesség évei. A megszólaltatott költők: Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Pilinszky János, Sárközy György, Weöres Sándor, Garai Gábor, Csoóri Sándor, Reményik Sándor.

Gyulai Zsuzsa számos önálló est és közös műsor előadója, aki 2012-ben a Kárpát-medencei Csengey Dénes Versmondó versenyen I. helyezést ért el, majd további különböző rangos elismerések után, 2014-ben lett Radnóti-díjas.

A Strófa Trió 2006 áprilisában alakult, a magyar és a világirodalom verseiből állítja össze zenés műsorait, és fennállása óta számos magyarországi fellépésen és fesztiválon vett részt. Emellett a Calgary-i, torontói, dévai, nagyszebeni magyar közösség meghívására külföldön is játszott. Programjukban a klasszikus és a kortárs irodalom versei egyaránt megtalálhatók. A trió tagjai: Dara Vilmos, Silling Tibor és Tábi Tamás, mindhárman közel negyven éve aktív szereplői a zenés irodalmi műfajnak. Játékuk során megszólaló hangszerek a teljesség igénye nélkül: akusztikus gitárok, koboz, buzuki, hegedű, furulyák, khena, kalimba, esőfa, udu, bongó, konga, darbuka.

Az Éhe a szépnek… című előadás május 11-én, szombaton délután 5 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kistermében.

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?