Ásókapa: a házasság témakörét járja körül a Csíki Játékszín

Két stúdió-előadással zárja huszadik, jubileumi évadának stúdiótermi sorozatát a Csíki Játékszín. Az Ásókapa című közösségi színházi előadás Bartalis Gabriella rendezésében kerül bemutatásra, míg a Ion Luca Caragiale drámája alapján létrejött Megtorlást Tóth Árpád vitte színpadra.

Az Ásókapa műfaját tekintve „hiánypótlónak és kuriózumnak számít a színház életében” – jelentette ki az előadásokat bemutató sajtóeseményen Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója. A közösségi színház műfaját képviselő színdarab alapját egy beszélgetés-sorozat adja, amelynek során 21 különböző életkorú, illetve családi állapotú személlyel készült mélyinterjú a házasság témakörében.

Bartalis Gabriella, a darab rendezője elmondta: a több mint 320 oldalnyi szövegből formálódott, alakult ki az előadás váza, amely egy rövid, ám rendkívül intenzív próbafolyamat által alakult egységes egésszé. Alkotótársai a folyamat során Biró Réka és Deák Katalin dramaturgok voltak. A mindössze 34 próba alatt összeálló előadás munkafolyamata magában foglalt két hét improvizációs sorozatot.

Az alkotás folyamatáról Deák Katalin, az előadás egyik dramaturgja elmondta: „Fel kellett fedezni menet közben az új módszert, ehhez ki kellett lépni a komfortzónából, tulajdonképpen az egész alkotói gondolkodásmódot át kellett fordítani. Mindeközben a színészek maguk is alkotóvá váltak, ahogy a szövegeket formálták a próbák során.”

„Az előadás nem a házasság intézménye ellen , vagy mellett kíván pro, avagy kontra érveket hozni” és „nem ad megoldásokat”, csupán bemutatja azokat a problémákat, szituációkat, amelyekkel az interjúk elkészítése közben találkoztak – jegyzette meg Biró Réka.  Az előadás bemutatója április 18-án, csütörtökön lesz a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében.

I.L. Caragiale egyetlen drámáját, a Megtorlást Tóth Árpád rendezésében mutatja be a Csíki Játékszín társulata. A rendező elmondta: régóta dédelgetett tervét valósította meg azzal, hogy Csíkszeredában színpadra állíthatja ezt a „pszichothrillert”. Nagy szerepet kap az előadás során a mozgás és a zene: Györfi Csaba koreográfus „fizikai színházi elemekkel” jeleníti meg szavak nélkül a lelki traumák sorozatát, ami végigfut a Megtorláson, Bene Zoltán zenéje pedig kiegészíti és felerősíti ezt a metanyelvet.

A Megtorlást április 19-én, pénteken láthatja először a közönség szintén a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében.

A Csíki Játékszín Nyugat hőse című darabját a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében a budapesti Thália Színházban is bemutatták, az MTVA rögzítette is az előadást. Szabó Enikő, a társulat színművésze szombaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Poór Lili-díját vehette át „példaként felmutatható értékeket képviselő alkotói tevékenysége elismeréseként”. Puskás László pedig a Nemzeti Színházban megtartott Versünnep fesztivál döntőjében első helyezést ért el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?