Nobel-díjas német drámaíró művét mutatja be a marosvásárhelyi színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának március 8-án bemutatott A patkányok című előadása több szempontból is premier: a társulat először játssza a Nobel-díjas Gerhart Hauptmann darabját, a rendező, Zsótér Sándor pedig először dolgozik Erdélyben.

Zsótér Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, osztályvezető tanára Budapesten. Pályája során előbb dramaturgként, majd rendezőként dolgozott jelentős magyarországi színházakban (Zalaegerszegen, Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Egerben, Szegeden, Kecskeméten, Budapesten, stb.), miközben számos filmben is játszott (Szerencsés Dániel, Szellemidézés, Vonzások és választások, Hótreál, Ébredés, Fehér isten, Saul fia, A Viszkis).

A Tompa Miklós Társulattal a 2018 márciusában tartott Showkeys miniévad meghívottjaként ismerkedett meg. Jelenléte, a társulattal való közös munkája a folyamatos újítás és megújulás jegyében jelentős állomás az intézmény életében, olvasható a színház közleményében.Gerhart Hauptmann, a német naturalizmus egyik legjelentősebb alakja, tragikomédiájában, A patkányokban a szereplők közti konfliktus két síkon bontakozik ki: saját élethazugságaiknak válnak áldozatává, miközben zajlik a vita a régi és az új színházi formákról, az önmegvalósítás lehetőségeit kutatva.

Ajánló: Jette John gyerekre vágyik. A kisfia meghalt. 8 napos volt. A férje építőmester, szinte soha nincs otthon. Egy nap találkozik Paulina Piperkarckával. A lengyel cselédlány terhes. A vőlegénye elhagyta. Jette megveszi tőle a gyereket, és a sajátjának mondja. A hazatérő John nagyon meglepődik, de aztán átadja magát a váratlan örömnek. A szülés utáni sokkból magához térve, Paulinát furdalja a lelkiismeret, és látni akarja a gyereket. Jette elzavarja. Megbízza az öccsét, Brunót, hogy ijesszen rá a lányra. Bruno megöli Paulinát. Jette öngyilkos lesz. Johnék tragédiájához Hassenreuter levitézlett színigazgató családja, és maszek színi tanodája asszisztál. Jette takarítja a színigazgató jelmezkölcsönzőjét a padláson. Itt nézi végig Hassenreuter lánya, Walburga, Paulina vajúdását, és az apja találkáját régi szeretőjével. De ő is idevárja szerelmét, a színészethez vonzódó, kiugrott teológushallgatót, Spittát. És itt folyik komikusan ádáz vita a régi és új színházról.

Az előadásban László Csaba, Fülöp Bea, Kádár Noémi, Bartha László-Zsolt, Kovács Botond, Szabadi Nóra, Henn János, Kádár L. Gellért, Csíki Szabolcs, Galló Ernő, Berekméri Katalin, Varga Balázs, Simon Boglárka-Katalin, B.Fülöp Erzsébet, Meszesi Oszkár, Bartha László-Zsolt és  Tollas Gábor játszik. A díszlettervező Ambrus Mária, a kelmeztervező Benedek Mari, a fordító-dramaturg Ungár Júlia.A 14 éven felülieknek ajánlott előadást március 8-án, pénteken 19.30-tól mutatják be a kisteremben, az előadásra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. A következő előadás március 9-én, szombaton 19.30-tól lesz.  

Jegyek válthatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251), a színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?