Kiállították az önmegsemmisítő Banksy-művet, de előtte direkt elrontották

A beépített iratmegsemmisítőt működésképtelenné téve akasztották fel a falra hétfőn Németországban, a baden-badeni Frieder Burda múzeumban Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) címen elárverezett művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's emlékezetes tavaly októberi londoni aukcióján.

A múzeum nem akart a „felforgató, rafinált” utcaművész egy esetleges újabb tréfájának áldozatává válni, és látni, hogy a kép megmaradt része esetleg ledarálja magát, míg az intézmény birtokában van - mondta el a múzeum igazgatója, Henning Schaper. Mint közölte, a falra helyezés előtt felnyitották a kép keretét, kivették az elemeket a darálóból, és a kábeleket is elvágták. El akartuk kerülni, hogy három vagy négy nap múlva egy látogató megnyomjon egy rejtett gombot, és folytatódjon a kép megsemmisülése - mondta.A botrányos árverés óta Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) átkeresztelt képet keddtől március 3-ig tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség a német fürdőváros modern és kortárs művészeti múzeumában. Henning Schaper múzeumigazgató azt mondta, hogy nagy érdeklődésre számítanak, főleg a fiatalok és a Banksy-rajongók részéről.

Az igazgató szerint nem pusztán közszemlére teszik a londoni árverésen több mint egymillió angol fontért elkelt műalkotást, hanem az alkotó szándékának megfelelően igyekeznek „demokratizálni a művészetet”, így a lehető legtöbb embernek akarják megmutatni a művet, és szimpóziumot is rendeznek arról, hogy milyen körülmények vezetnek „árrobbanáshoz” a műkincspiacon. 

Október elején nagy vihart keltett a művészvilágban a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos áron elkelt. A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő úgy döntött, hogy a történtek ellenére megtartja a képet. A mára Banksy legismertebb alkotásává vált festmény egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol, az eredeti terv pedig az volt, hogy az egész képet ledarálják az aukción, de elromlott a beépített iratmegsemmisítő.

A Sotheby's szerint Banksy az árverésen „valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, „amely egy aukción, élőben jött létre”.

Baden-Baden után a stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban mutatják be, ugyancsak ingyenesen, a világhírűvé vált Banksy-művet, amelyet 2002-ben eredetileg a londoni Waterloo-hídra firkáltak fel festékszóróval.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?